KOMMENTARER

Trenger vi utdanning?

Høyere utdanning lærer oss noe annet enn vi tror.

NYTTIG: Utdanning er dannelse, skriver Aksel Braanen Sterri. Her: Universitetsbygningene i Oslo sentrum. Foto: Samfoto / NTB Scanpix
NYTTIG: Utdanning er dannelse, skriver Aksel Braanen Sterri. Her: Universitetsbygningene i Oslo sentrum. Foto: Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

«Høyere utdanning er bortkasta tid». Studentene på Chateau Neuf så sjokkert på Magnus Marsdal: «Du finner pensumlistene på nett og kan låne bøkene på biblioteket», forklarte han. I alle fall var det slik jeg husker seansen.

Vi kan legge til det at de fleste forelesninger er åpne for alle og på nett finnes flere billige og tilgjengelige nettstudier fra bedre læresteder enn vi har i Norge.

På den tida avfeide jeg det som elitistisk preik, preget av for mye Bourdieu-lesing. Ja, kanskje Marsdal og Mímir Kristjánsson kan lære seg nok til å utkonkurrere enhver bachelor i samfunnsvitenskap, men de er unntakene.

De fleste trenger disiplinen og veiledningen utdanningen gir. Du skal ha god selvkontroll for å komme deg gjennom tusenvis av pensumsider uten eksamen som motivator.

Jeg har imidlertid begynt å lure på om Marsdal har mer rett enn jeg ville innrømme. Spesielt er jeg usikker på om jeg i det hele tatt lærte noe som helst av verdi de første tre åra på Blindern.

Ja, utdanning er viktig for arbeidsgiver. En mastergrad sender et signal om at jeg er en flittig maur, med evne til å tilegne meg kunnskap og utsette umiddelbare gleder. Det viser også at jeg innretter innsatsen etter belønningssystemet byråkratiet har utformet. Men for skattebetalerne og for den enkelte student er dette en svært dyr seleksjonsprosess.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer