DEBATT

Vi må bevare den norske drømmen

Bibliotekene har ikke utspilt sin rolle.

SOSIAL MØTEPLASS: «I dag vil det alltid finnes mer kunnskap på Google enn i ei bibliotekhylle. Men bibliotekene har ikke utspilt sin rolle», skriver kronikkforfatteren. Her fra Deichmanske bibliotek i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
SOSIAL MØTEPLASS: «I dag vil det alltid finnes mer kunnskap på Google enn i ei bibliotekhylle. Men bibliotekene har ikke utspilt sin rolle», skriver kronikkforfatteren. Her fra Deichmanske bibliotek i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Økende ulikhet har tatt liv av den amerikanske drømmen. I Norge lever drømmen fremdeles, men også her er den under press. Vi trenger flere redskap som kan styrke målet om at alle skal ha like muligheter. Bibliotekene er et viktig redskap.

77 av Norges 100 rikeste har arvet sin formue. Rikdom går med andre ord i arv. Det gjør også fattigdom. SSB-forskning viser at barn som tilhører husholdninger med eneforsørgere, lav inntekt, mottak av sosialhjelp, dårlig yrkestilknytning og lavt utdanningsnivå har større sjanse for å ende opp med lav inntekt som voksne. Også utdanningsnivå går i arv i Norge. Barn av foreldre med grunnskole som høyeste utdanning har mye dårligere resultater når de er ferdige med ti års utdanning enn barn av høyt utdannede foreldre. I snitt går det også dårligere enn i andre OECD-land: Flere norske barn tar mindre utdanning enn sine foreldre. Færre tar mer utdanning enn foreldre.

Det er vanskelig å skille mellom rettferdig og urettferdig ulikhet. Det viktigste spørsmålet er om vi faktisk har like muligheter til å gjøre det vi ønsker. En lakmustest på dette er å vurdere den sosiale mobiliteten - altså hvor stor sannsynligheten er for at du gjør det bedre enn dine foreldre når det gjelder for eksempel inntekt og utdanning. Norge har en høy grad av sosial mobilitet. Men også her påvirkes mulighetene dine av hvordan du vokser opp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer