Nå må Angela Merkel levere

Problemene tårner seg opp for Angela Merkel. Politiske venner snur henne ryggen og velgerne forlater «flyktningkanslerens» parti i store skarer.

FLYKTNINGKANSLEREN: Stor begeistring for Angela Merkel blant syriske flyktninger utenfor et registreingskontor i Berlin i september. Nå har så mange kommet at stemningen blant tyskere er i ferd med å kjølne. Foto: Reuters / NTB Scanpix
FLYKTNINGKANSLEREN: Stor begeistring for Angela Merkel blant syriske flyktninger utenfor et registreingskontor i Berlin i september. Nå har så mange kommet at stemningen blant tyskere er i ferd med å kjølne. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer
Kommentar

BERLIN (Dagbladet): Jeppe fikk ikke bli lenger enn to uker i baronens seng. Først sto det på førstesiden av all verdens aviser, at Angela Merkel - ubyråkratisk - ville slippe inn syriske flyktninger som holdt på å bli hengende fast i sørlige naboland - og at tyskerne nå står fram som superhumanistene på det europeiske kontinentet. På jernbanestasjonene ventet tusenvis av tyskere og ropte «wellcome refugees», mens begeistrede syrere i flyktningleirene viste fram plakater med Merkels bilde og meldinger om hun er deres mor - og at de alle elsker Germany. Slik snakk gjør godt for selv de mest iskalde hjerter, i landet som de siste 70 år har slitt med den brune skampletten.

Men så kom folkevognbomba - og glansbildet av de gode tyskerne falmet i takt med avsløringene av hvordan en hærskare VW-eksperter gjennom åra har narret kunder og myndigheter over hele verden til å tro at produktene deres har mirakuløst lave utslipp av helsefarlige stoffer. Var det virkelig aldri noen i regjeringen som fattet mistanke om at landets hjørnesteinsbedrift hadde basert mesteparten av sin suksess på en gigantisk svindel? Og hvordan kunne kontrollorganer på alle myndighetsnivå la seg ta så ettertrykkelig ved nesa? Eller kan det tenkes at misforstått omsorg for eget lands bilindustri, fikk noen hver til å overse aspekter som ellers ville utløst storalarm?

Skulle VW overleve, vil saken likevel koste brutalt mange arbeidsplasser for konsernet og dets tallrike underleverandører. Dette passer like dårlig til folk flest sitt tysklandsbilde, som det faktum at drømme-VM i 2006 var et resultat av 65 millioner til korrupte FIFA-topper.

I takt med at det kommer stadig nye horder med flyktninger, blir det åpenbart at de ansvarlige i landet har mistet oversikten. Mens «flere titusener» lever som ikke-registrerte hos slektninger eller andre hjelpere, har ytterligere menneskemengder forlatt landet igjen over den danske grensa - med kurs for Sverige og Norge.

Stemningen i Tyskland har de siste ukene snudd påtakelig. Meningsmålerne på tv-stasjonen ZDF melder at antallet som sier «ja» til å hjelpe, har skrumpet fra drøye 80 prosent til dagens 48 prosent. «Nei»-folket får også 48 prosent. At bare fire prosent svarer «vet ikke», demonstrerer hvor sterk polariseringen er blitt.

«Dette skal vi klare», lyder Angela Merkels gjentatte besvergelse overfor stadig mer skeptiske landsmenn, etter hvert som ti- og hundretusener med flyktninger kommer veltende inn - alle fra egentlig trygge EU-naboer med plikt til å ta imot og ta seg av. Men av de 160000 som andre stater egentlig har lovet å overta, var nå bare 147 flyktninger fordelt, mens det «snart» skal foreligge løsninger for ytterligere 3546. Dette blir som dråper i havet, når de nyeste overslagene går ut på at 1,5 millioner mennesker ankommer Tyskland i år.

Hittil i år har nesten 700 små og store asylsentra blitt svidd av etter nattlige angrep med brannbomber. Pegidas demonstranter blir flere og flere og det høyrepopulistiske partiet «Alternativ für Deutschland» ville under et forbundsdagsvalg fått over 10 prosent av stemmene.

Innad i Merkels koalisjon, finner hun mer forståelse og støtte hos de sosialdemokratiske partnerne, enn hos den bayerske lillesøstera i CSU og sine egne kamerater i CDU. Ministerpresident Horst Seehofer provoserer ukentlig med krav om å beholde alle flyktninger - til søknadene deres er behandlet - i «transittleirer» på grensa. Eller han vil rett og slett stenge hele grensa og innføre gammeldags kontroll.

De siste dagene har han fått følge av sentrale skikkelser som innenriksminister Thomas de Maizière og finansminister Wolfgang Schäuble - folk som tidligere har vært Merkels viktigste håndlangere. Bak kanslerens rygg, har de samlet betydelig parlamentarisk støtte for tidsbegrensede asyl og stopp for at folk med innvilgede søknader kan få familiene sine inn i landet - for sosialdemokratene et rent skrekkscenario.

Angela Merkels største umiddelbare utfordring blir omsider å snakke klartekst. Velgere i og utenfor eget parti venter en hurtig ende på et byråkratisk kaos i kombinasjon med politisk vinglekurs av dimensjoner. Hvis hun ikke leverer nå, kan det politiske sirkuset hurtig få taburetten hennes til å velte.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.