KOMMENTARER

Europa må ikke gå i fella

Unntakstilstand er innført i hele Frankrike, tre dagers landesorg er erklært, folk lever mellom skrekk og sorg etter «Paris, fredag den trettende».

SAMORDNET MASSEMORD: Politisk og ideologisk var dette ikke noen sofistikerte angrep, ingen treffende nålestikk mot makta eller mot en samfunnsform, bare et massemord på tilfeldige mennesker, skriver Einar Hagvaag. Foto: Thomas Rasmus Skaug
SAMORDNET MASSEMORD: Politisk og ideologisk var dette ikke noen sofistikerte angrep, ingen treffende nålestikk mot makta eller mot en samfunnsform, bare et massemord på tilfeldige mennesker, skriver Einar Hagvaag. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

PARIS (Dagbladet): Angrepene denne fredagskvelden, et tydeligvis samordnet massemord, rammet helt tilfeldige og uskyldige ofre. Målene var verken samfunnsinstitusjoner eller symbolske bygninger, som ville ha vært vanskeligere å angripe. I stedet hadde angriperne plukket ut helt ubeskyttede åsteder.

Politisk og ideologisk var dette ikke noen sofistikerte angrep, ingen treffende nålestikk mot makta eller mot en samfunnsform, bare et massemord på tilfeldige mennesker. Man må strekke tanken veldig, veldig langt for å kalle dette for et religiøst angrep mot en «syndig livsførsel» i form av kaféliv, rockemusikk og fotball. Nei, det blir en diffus terror mot de letteste mål man har funnet.

Frankrikes president, François Hollande, anklager Den Islamske Staten (IS). IS tar øyensynlig også på seg æren, og begrunner angrepene med fransk deltakelse i krigen mot IS i Syria og Irak. IS har et motiv, men vi vet ikke om bevegelsen har evnen til å planlegge og utføre et sånt massemord på fransk jord. Derimot har Frankrike på egen jord et stort mindretall av muslimer som opprinnelig var innvandrere, hvor det finnes en masse oppdemmet raseri mot diskriminering og ydmykelse. Det samme finnes i andre europeiske land, og grensene er åpne. Angriperne var unge, kanskje unge, rasende, forledet av IS og andre ytterliggående islamister.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer