LEDER

Flyktning og terrorist

Mistenkeliggjøring av mennesker i dyp nød.

NY TRUSSELVURDERING: Justisminister Anders Anundsen.
NY TRUSSELVURDERING: Justisminister Anders Anundsen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Det er alltid noen som vil fiske i opprørt hav. I disse dager er det motstandere av asylsøkere verden over som benytter anledningen til å knytte Paris-terroren til strømmen av mennesker som har flyktet fra Syria. Det mer enn antydes at det kan være skjulte IS-krigere blant dem. Angivelig skal de begi seg i små gummibåter over Middelhavet, gå i land på greske øyer, for deretter å betale i dyre dommer for å komme seg nordover til egnede terrormål i Vesten. Gitt antall IS-sympatisører som reiser fra Vesten for å krige i Syria, faller konspirasjonsteorien på sin egen urimelighet.

I USA ser vi allerede at terrorfrykten utløser konkrete krav om å hindre at president Obama åpner døra for syriske flyktninger. Obama har lovet å ta sin del av ansvaret for flyktningkrisa i Midtøsten og Europa. Han har varslet FN om at USA er rede til å ta imot 10000 fra Syria. Men nå sier flere delstater nei takk, ikke hos oss. Seks delstater, deriblant Alabama, Louisiana og Texas, har gjort det klart at de nekter å ta imot syrere. Alle seks delstatene har republikansk guvernør. Flere republikanske presidentkandidater har falt inn i hylekoret. Jeb Bush sier at USA bare må ta imot kristne, Marco Rubio sier nei til alle fra Syria og Ben Carson ber Kongressen trekke all finansiering av programmer for å ta imot flyktninger. Republikanerne vil prøve å få gjennomslag for et slikt forslag denne uka.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer