DEBATT

Er Paris-terroren krig eller kriminalitet?

Angrepet i Paris kan gi folkerettslig ryggdekning for en omfattende opptrapping av operasjonene i Syria og Irak under henvisning til selvforsvarsretten.

TERRORFREDAGEN: Skadde tas hånd om av ambulansepersonell utenfor konsertstedet Bataclan i Paris mens tungt væpnet politi står vakt etter terrorangrepene sist fredag. 129 ble drept.
TERRORFREDAGEN: Skadde tas hånd om av ambulansepersonell utenfor konsertstedet Bataclan i Paris mens tungt væpnet politi står vakt etter terrorangrepene sist fredag. 129 ble drept. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Angrepene i Paris berører oss alle, vi er mange som har et forhold til både landet og byen. Men, når røyken etter hvert får lagt seg og blomsterhavet blir ryddet så vil det fremtvinge seg behov for en grundig analyse av hva slags angrep dette egentlig var, og hvordan det skal reageres. Kort sagt: Er dette krig eller kriminalitet?

Spørsmålet er viktig, fordi svaret vil kunne ha store konsekvenser for hvordan Frankrike og deler av den vestlige verden vil reagere. Kriminalitet løser vi gjennom rettssystemet, krig betyr militære virkemidler og bekjempelse av en fiende.

Det er for det første ingen tvil om at dette er en kriminell handling. Selv om den ble utført av individer eller grupperinger som hevder at de utkjemper en krig, er det ingen åpning i folkeretten for at slike angrep kan være lovlige. Innenfor rammen av en væpnet konflikt vil terrorangrepene være grove krigsforbrytelser, og de som utførte handlingene vil uansett ikke ha status som stridende. Utenfor en slik ramme er det ekstrem voldskriminalitet; de er i alle tilfeller straffverdige.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer