KOMMENTARER

Demokratiets halvjomfruer med ny militant tendens

Den politiske situasjonen endres raskt. Kravene om mer krig og mindre frihet vokser. Demokratiets medgangssupportere tar av seg masken.

FRANSK KAMPFLY: Klar til tokt over IS-territorium. Kravene om å bombe IS "herfra og til evigheten" er høylytte. Foto: AFP / NTB Scanpix
FRANSK KAMPFLY: Klar til tokt over IS-territorium. Kravene om å bombe IS "herfra og til evigheten" er høylytte. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Historien fortsetter å gjenta seg med sikker presisjon. Når demokratiet rystes i møtet med hensynsløs terror, vokser kravet om autoritær kontroll fram som sopp etter regn. Hos noen er troen på folkestyret og rettsstaten så svak, og frykten så sterk, at grunnleggende menneskerettigheter kan kasseres eller suspenderes. Nå er det handling alt dreier seg om. I særlig grad handling som kan utøves i statens uniformer og med ladd pistol i beltet. De som står bak, kjenner vi godt fra før. De er demokratiets halvjomfruer. Folk som hyller liberale verdier, men som raskt er klare til å selge dyd i bytte mot demonstrative muskler og verbal marsjmusikk.

Om vi ser på de siste dagenes politiske utspill, bekrefter det en ny militant tendens. Ta f.eks. statssekretær Tom Cato Karlsen (Frp). I likhet med de fleste tror ikke Karlsen det går an å snakke med IS. Hans forslag er både konkret og langsiktig: «Den eneste løsningen er å bombe dem herfra og til evigheten». Det går ikke fram hvilke bombefly som kan oppnå et slikt resultat. Statssekretærens politiske kollega Jan Arild Ellingsen er mer jordnær. Ellingsen er medlem av Stortingets justiskomité og foreslår internering av personer som utgjør en sikkerhetsrisiko. Utvelgelsen vil han overlate til Politiets sikkerhetstjeneste. Anders Werp (H) sitter også i justiskomiteen. Han vil ha en ny runde om datalagring etter at EU la direktivet om dette dødt. Werp vil også gi PST anledning til å foreta skjult dataavlesning, og ellers gå gjennom hele sikkerhetsloven på nytt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer