KOMMENTARER

Hva skjer når de eneste som ler hele veien til banken, er sponsede bloggere?

Spesialister med doktorgrad får noen lusne tusenlapper for en kritisk bokanmeldelse, mens en blogger får 30000- 50000 for å skryte. Hvor blir kritikken av?

BLOGGOMTALE: Skal fellesarenaene for omtale av bøker reduseres til betalte blogginnlegg? Foto: Espen Røst S. / Dagbladet
BLOGGOMTALE: Skal fellesarenaene for omtale av bøker reduseres til betalte blogginnlegg? Foto: Espen Røst S. / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Som kulturredaktør er det min jobb å være positiv og finne løsninger på problemer som dette. Men et interessant oppslag i VG forrige helg ga meg et påskudd til å kikke inn i glasskula med et surt, mysende blikk og et halvtomt glass i hånda.

Forlaget Bastion betaler flere toppbloggere for gode omtaler av deres bøker. Norges største forlag, Cappelen Damm, forteller at de også har begynt med det samme. Toppblogger Vanessa Rudjord er befriende åpen om «honorarnivået», hun tar mellom 30000 og 50000 for et sponset innlegg på sin blogg.

Dermed forteller hun sine lesere at Santa Montefiores siste bok, «Birøkterens datter», «(...)minnet meg på hvor fantastisk deilig det er å lese bøker».

For min egen del minnet det meg først og fremst om våre egne honorarnivåer, som har beveget seg lite i løpet av de siste ti åras kontinuerlige omsetningsfall. Grunnen til at vi likevel har klart å holde oppe nivået både i volum og kvalitet er et stadig mer komplisert lappeteppe som består av kritikerstipender, Fritt Ord-finansiering og velvillige anmeldere som må stable hverdagen på nye måter for å få endene til å møtes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer