Ap: Streng og rettferdig asylpolitikk

Nå må regjeringen handle. Den har somlet for lenge.

Foto: Torbjørn Berg
Foto: Torbjørn BergVis mer
Meninger

Frp framstiller asylforliket som en full seier for egen innvandringspolitikk etter 30 års kamp (Nesvik i Dagbladet 20/11).

Hva partiet har å tjene på en slik fortelling, kan man lure på. Det får bli deres problem, Norge har viktigere utfordringer å håndtere.

Arbeiderpartiets linje - streng og rettferdig - ligger til grunn også for vår tilslutning til forliket. Det er ikke nytt at vi strammer inn ved rask vekst i tallet på grunnløse asylsøkere. Stoltenberg II-regjeringen gjorde det senest i 2008/2009 - med stor effekt. Situasjonen nå savner like fullt sidestykke.

UDI bruker ordet krise. Mange opplever usikkerhet. Derfor er det viktig at de kan se det politiske Norge samle seg om å få situasjonen under kontroll. Samtidig som vi holder fast på en helt vesentlig del av norsk kultur: Rettssikkerheten og våre humanitære tradisjoner.

Forliket er på plass. Nå må regjeringen handle. Den har somlet for lenge. De fleste punktene kunne vi blitt enige om for flere uker siden, men Frp trengte tid til å tenke seg om. I tillegg er mange av tiltakene noe regjeringen har mandat til å gjennomføre uten stortingsbehandling. Den er landets utøvende makt. Det burde ikke Stortinget behøve å opplyse den om.

Kommunenes situasjon er nå den største hastesaken. Mange er i en krevende situasjon. De må settes i stand til å håndtere de mange som nå kommer på kort varsel.

Disse skal tas imot på en verdig og human måte. De som skal bli, skal så integreres.

Ansvarligheten som forlikspartiene har vist, må nå følges opp av en tilsvarende ansvarlighet overfor kommunene. Skulle regjeringspartiene svikte her, kan Frp-jubelen fort forstumme.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.