DEBATT

Mindretallet har også krav på rettigheter

Det beste alternativet er å legalisere og regulere cannabis, det nest beste er avkriminalisering.

VAREPRØVER: En cannabis-produsent i Portland, Oregon, viser fram noe av utvalget under en hampfestival som ble etablert i 2005 av en forening som jobber for dekriminalisering av marihuana. Foto: Sipa USA / NTB Scanpix
VAREPRØVER: En cannabis-produsent i Portland, Oregon, viser fram noe av utvalget under en hampfestival som ble etablert i 2005 av en forening som jobber for dekriminalisering av marihuana. Foto: Sipa USA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

En ny undersøkelse fra Actis viser at bare 12 prosent av befolkningen støtter legalisering av cannabis. Det kan så være, men i et demokrati har betydelige mindretall krav på rettigheter og å slippe forfølgelse. Om ikke mindretall har rettigheter, har vi et flertallstyranni. 5,1 prosent av den norske befolkningen brukte cannabis i 2013. Grovt regnet er det til enhver tid altså rundt to hundre tusen som bruker rusmiddelet. Bare ni prosent av disse utvikler avhengighet, et tall som er litt lavere enn for alkohol. Disse har krav på frivillig hjelp. Resten har krav på å få være i fred.

Da Berlinmuren falt, var det selve symbolet på at den autoritære ideologien som understøttet systemet som falt. Systemet lot seg rett og slett ikke opprettholde lenger, både fra et menneskelig perspektiv og fra et kostnadsperspektiv.

På samme måte holder muren på å falle i narkotikapolitikken.

Den nyvalgte statsministeren Justin Trudeau og Det liberaldemokratiske partiet vant valget i Canada med stort flertall. Trudeau har lovet å legalisere og regulere marihuana for å fjerne det kriminelle elementet og innføre restriksjoner som beskytter barn og unge og respekterer voksne kanadiere sine egne valg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer