DEBATT

Julebordet skal være en fest for alle

Sjefen er fortsatt sjef på julebord, og arbeidslivets spilleregler gjelder også på fest.

Illustrasjonsfoto: Geir Bølstad
Illustrasjonsfoto: Geir Bølstad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

En av tre nordmenn mener det er for mye drikking i jobbrelaterte situasjoner, viser en spørreundersøkelse gjennomført av Actis - Rusfeltets samarbeidsorgan. 71 prosent har opplevd at kolleger drikker seg beruset i jobbrelaterte situasjoner, og 49 prosent har selv gjort det samme.

Actis og Virke står sammen om at fylla ikke skal ødelegge når arbeidsgivere i ukene framover inviterer til julebord.

Den alkoholpolitiske debatten har ofte fokus på skjenking i utelivet, som er viktig. Actis og Virke har engasjert seg for en mer aktiv utelivspolitikk der ansvarliggjøring av bransjen gjennom samarbeid med myndighetene står sentralt. Saluttprosjektet i Oslo er et eksempel på dette. Opplæring og veiledning er viktig for å få bransjen til å ta jobben på alvor. Undersøkelser gjort av Fafo viser at en av fire bak bardisken mangler opplæring. Å ha ansvar for å vurdere om folk er gamle nok eller edru nok til å få servering er et stort ansvar, fordi feilvurderinger kan øke risiko for at folk opplever for eksempel bråk på byen, vold eller seksuelle overgrep.

Vi kan kreve at utelivet er godt forberedt før storinnrykk av gjester nå før jul, blant annet ved at de som skal ta beslutningene bak bardisken har fått ordentlig opplæring. Men skjenkekontroll alene er ikke nok, blant annet fordi nesten ni av ti alkoholenheter som inntas i Norge ikke skjenkes i utelivet. Dette betyr at vi må tenke igjennom hvor mye som drikkes på det typisk norske «vorspielet».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer