DEBATT

Garpegenitivets fremgang

I nyere tid har garpegenitivet blitt mer og mer utbredt på østlandet og i media.

Finn-Erik Vinje Foto: NTB Scanpix
Finn-Erik Vinje Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Et bemerkelsesverdig trekk i nyere språkutvikling er den framgang den såkalte garpegenitiven (sin-omskrivningen for genitiv) har hatt på Østlandet: «Det er Guri sin sykkel.» (I stedet for «Guris sykkel» eller «sykkelen til Guri».)

Tidligere var denne konstruksjonen en vest- og nordnorsk talespråklig spesialitet, men nå gjør den seg gjeldende også her østpå, iblant også  i skriftspråket. I Aftenposten leser jeg om «John Arne Riise sitt uheldige selvmål» — og enda mer påfallende (fordi hovedordet er underforstått): «Hun har en pers som er bedre enn Marcussen sin.» (I en NTB-notis.)

For de fleste som har innforlivet den skriftspråklige tradisjon i sin språkfølelse, er slik uttrykksmåte avstikkende i seriøs stil. Uttrykksmåten virker barnslig. Når journalist Christine Engh i en politisk reportasje i Aftenposten skriver om «Erna Solberg sitt budskap», svarer det saktens til hennes talemål, men Engh begår en lettsindighet overfor det stilistiske reglement.

At en dreven politisk journalist som Halvor Hegtun tyr til garpegenitiven, er uventet: «Det er valgloven sin skyld.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer