Islam fører til terrorisme

Men det betyr ikke at vi bør legge skylden på islam.

TERRORISME: Paris-terroristen Omar Ismael Mastefai kom til denne moskeen i Chartres for å be. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
TERRORISME: Paris-terroristen Omar Ismael Mastefai kom til denne moskeen i Chartres for å be. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Selvfølgelig henger islam og terror sammen. Bare vurder følgende forhold: Terroristene selv er dypt overbevist om det. De bruker Koranen og henvisninger til profeten Muhammed for å begrunne sine handlinger. De dreper i islams navn.

Selv om terroristene skulle ta feil i sin tolkning av islam, er det islam som motiverer dem.

En kan selvfølgelig innvende at religionen bare er strøet på kaka. At de egentlig motiveres av dårlig økonomi, vestlig imperialisme eller manglende anerkjennelse fra storsamfunnet.

Men det virker som en naiv og drøy antakelse: Er det noen som virkelig mener at om ikke islam hadde eksistert, så ville terroristene bare funnet en annen ideologi eller motivasjon?

Men hva så? Når vi vurderer politiske virkemidler må vi ikke se oss blinde på relativ risiko. Mediene liker gjerne å slå opp relative risikoer i krigstyper: «Faren for å få hudkreft DOBLES hvis du tar solarium.» Slutningen slår oss som åpenbar: Forby solarium!

Men vi må spørre hva den absolutte risikoen for å få hudkreft er, før vi hopper til konklusjonene. For om sannsynligheten for å få hudkreft i utgangspunktet er 1 promille er en dobling av risikoen fortsatt bare 2 promille.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer