DEBATT

Ta vare på fellesgodene

Der hvor jeg bor i Groruddalen har vi ikke lov til å bruke narkotika.

ER TIL STEDE: Natteravner følger våkent med og har en rolle når det gjelder å få ned narkotikaforbruket, skriver artikkelforfatteren.
 Foto: Erik Berglund / Dagbladet
ER TIL STEDE: Natteravner følger våkent med og har en rolle når det gjelder å få ned narkotikaforbruket, skriver artikkelforfatteren. Foto: Erik Berglund / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er få land i verden hvor så mange har så stor individuell frihet som i Norge. Frihet til å mene, si, skrive, kjøpe, reise, lese, lære, mene, tro, stemme som vi ønsker. I hele verdenshistorien finnes det antakelig ingen andre eksempler på en hel befolkning som i den grad som nordmenn/kvinner av i dag kan realisere sine ønsker.

Organisasjonen Normal (Dagbladet 24.11) ønsker å bruke denne friheten til å utbre dopbruken, fordi de foretrekker hasj framfor alkohol og fordi de tror det er en menneskerett å ruse seg slik man vil.

Den kollektive friheten vi har i Norge, har vi fått fordi vi har vært villige til å avstå litt av vår individuelle frihet og bruke politiske virkemidler for å nå noen overordnede, felles mål. F.eks. å redusere skadene ved bruk av tobakk, alkohol og narkotika.

De tre stofftypene er regulert ulikt, av historiske og kulturelle grunner. Men alle tre områdene er gode eksempler på at man ved å avstå fra litt individuell frihet kan oppnå store kollektive gevinster i form av helse, velferd og trygghet. Jeg kan ikke røyke på restauranter. Det gir bedre miljø og måltider for alle. Jeg kan ikke kjøpe sprit når og hvor jeg vil. Det gir færre alkoholskader i Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer