DEBATT

Promper kuer for mye?

I følge Miljødirektoratet sto transportsektoren for 33 prosent av Norges samlede klimagassutslipp i 2012, landbruket for ni prosent

VERSTINGSTEMPEL: Ikke miljøversting likevel? Foto: NTB Scanpix
VERSTINGSTEMPEL: Ikke miljøversting likevel? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Norske kyr raper og promper for mye og er klimaverstinger. Dette har vært hevdet gang på gang fra mange aktører i de siste ukers kjøttdebatt i media. Dette er i beste fall en stor misforståelse. En sterkt økende befolkning i Norge skal ha nok mat i en framtid med betydelige klimaendringer. Matkriser vil komme. Derfor fortjener denne debatten mest av alt korrekte fakta, og ikke stadige gjentak av feilaktige tall og påstander.

Det hevdes blant annet at «kjøttproduksjonen bidrar til mer klimagassutslipp enn all transport til sammen»; «rødt kjøtt gir ti ganger større klimautslipp enn hvitt kjøtt» og «kjøttproduksjon utgjør 15 % av klimagassutslippene». Alt dette er direkte usant, noe som kan dokumenteres i flere rapporter.

I følge Miljødirektoratet sto transportsektoren for 33 prosent av Norges samlede klimagassutslipp i 2012, landbruket for ni prosent. En rapport fra FN's matvareorganisasjon FAO tok for seg utslipp av klimagasser fra husdyr globalt. Utslippene fra kjøtt produsert i Vest-Europa er blant de laveste i verden, henholdsvis 18, 7 og 6 kg CO2/kg kjøtt fra storfe, svin og kylling. Ti-ganger?n gjelder altså ikke i dette tilfellet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer