DEBATT

Cannabisforbudet rammer dem det utgir seg for å beskytte

Med nullvisjonen har vi skapt et mistillitsforhold til unge og hevet terskelen for at dem som trenger det oppsøker hjelp.

Foto: Plainpicture / NTB Scanpix
Foto: Plainpicture / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Dag Endal hevder i et innlegg at Normal ønsker å «utbre dopbruken». Det er feil, vi ønsker ikke økt bruk. Vårt krav er at voksne som ikke skader andre skal slippe å kriminaliseres. Det eneste som gir en sivilisert rettsstat retten til å frarøve et menneske dets frihet er om vedkommende påfører andre skade. At en handling i andres øyne ikke er riktig er ikke god nok grunn til å kriminalisere den. Av samme årsak anbefalte Straffelovkommisjonen i 2002 avkriminalisering.

I mindre demokratiske land enn Norge er konsekvensene enda mer alvorlige. FNs utviklingsprogram har kritisert forbudet for å ha ført til utbredte menneskerettighetsbrudd.

Det finnes heller ikke belegg for å hevde at kriminalisering begrenser bruk eller beskytter unge. Tvert imot. Portugal, som avkriminaliserte i 2001, har halvparten så mye bruk blant unge, og i USA ser man også en nedgang, selv om statene regulerer. Med nullvisjonen har vi skapt et mistillitsforhold til unge og hevet terskelen for at dem som trenger det oppsøker hjelp.

Vi har skapt stigma og utenforskap, noe som igjen bidrar til økt risikoatferd. Om ungdoms kapasitet til å forstå blir tatt på alvor vil de være enklere å nå. Vi vet at rekreasjonell bruk blant voksne oftest er uproblematisk, men for uutviklede hjerner kan det utgjøre en risiko. Dette er viktig å kommunisere, samtidig som det er viktig å ikke fordømme og straffe de som tar dårlige valg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.