KOMMENTARER

Dyrt å mangle kunnskap i fremmedspråk

Mangelen på kunnskap i fremmedspråk koster britisk næringsliv 7,2 milliarder pund i året. Forskerne kaller dette «language tax» - språkskatt.

SPRÅKLIG MANGFOLD: Yu Wen, kinesisk lærer, underviser spansktalende elever i mandarin på en språkskole i Mexico City. Foto: NTB / Scanpix
SPRÅKLIG MANGFOLD: Yu Wen, kinesisk lærer, underviser spansktalende elever i mandarin på en språkskole i Mexico City. Foto: NTB / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Under språkdagens arrangement i Oslo Konserthus holdt professor Antonella Sorace fra University of Edinburgh foredrag om betydningen av flerspråklighet for næringslivet. Hun leder prosjektet «Bilingualism matters» og kunne avlive en del myter om språk og kompetanse.

Noen av mytene om flerspråklige barn sier at de blir forvirrede, at de lærer språk seinere og at det bare er visse språkkombinasjoner som er fordelaktige - altså ut og inn til engelsk og andre sentrale språk. Sannheten er motsatt.

Barn lærer å skille mellom språk allerede før de forstår ordene, og flerspråklighet gir kompetanse i å utnytte ulike språklige muligheter til ulik bruk. Barna får en spontan forståelse av hvordan språk virker, og de har lettere for å tilegne seg nye språk. De får tidlig trent opp oppmerksomheten og evnen til å behandle motstridende informasjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer