Hvorfor er de rike så dumme?

Ingen har bruk for en likskjorte fra Gucci.

STORT PRESS: Har du ikke penger til å dra ut hver eneste helg, spør ikke folk lenger, sier en ungdom til NRK. Personene på bildet har ikke noe med denne saken å gjøre, bildet er tatt i en annen sammenheng om utelivet på Solli Plass. Foto: Sigurd Fandango / Dagbladet
STORT PRESS: Har du ikke penger til å dra ut hver eneste helg, spør ikke folk lenger, sier en ungdom til NRK. Personene på bildet har ikke noe med denne saken å gjøre, bildet er tatt i en annen sammenheng om utelivet på Solli Plass. Foto: Sigurd Fandango / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Noen ganger føler jeg meg gammel. Eller jeg rammes av en iskald følelse av å ha landet på feil planet.

Jeg vokste opp i Bærum, og det er slett ikke noe nytt at ungdomskulturen preges av konformitet og klasseskiller. Dagens unge i streberkategorien har tatt det mange skritt lenger.

Flere medier har den siste tida satt søkelys på ungdomskulturen i mitt gamle nabolag. Politiet forteller om ungdom som må vise fram foreldrenes selvangivelse på audition for å få plass på russebuss, foreldre forteller om at «alle» har jakker og vesker til titusener av kroner.

«Det er fem krav for å klare seg som ungdom i Asker og Bærum», sier en av ungdommene til NRK: «Du må ha jobb, trene, gjøre det bra på skolen, være sosial og leve opp til foreldrenes forventninger. Da har du klart det. Hvis du ikke presterer på skolen, kan du bli skviset helt ut. Har du ikke penger til å dra ut hver eneste helg, spør ikke folk lenger, sier Aleksander.»

Slik lydighet overfor autoritetene, og slik redsel for ikke å være en del av en riktig gruppe, skaper mennesker uten særlige tegn til personlighet. Det er en oppskrift på tilbakeskritt, mangel på innovasjon, frykt for eksperimenter og avvik og et kjedelig liv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer