DEBATT

Vi er ikke uskyldige

I ledende medier nevnes Qatar og Saudi Arabia som de største finansielle støttespillerne til IS.

TERROR: - Det nye er ikke terrorangrepene, men at de skjer i Europa, skriver religionshistoriker Hanne Nabintu Herland.
TERROR: - Det nye er ikke terrorangrepene, men at de skjer i Europa, skriver religionshistoriker Hanne Nabintu Herland. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Frankrike er i krig, det er intet nytt. Landet har lenge vært engasjert i Midtøstens geopolitiske borgerkriger, på trygg avstand fra fransk jord. Det nye er ikke terrorangrepene, men at de skjer i Europa. Tilsvarende angrep mot muslimer og andre grupper har skjedd i Libanon, Irak, Afghanistan, Libya, Egypt, Mali, Kenya.

Det får knapt medieoppmerksomhet i forhold til når terroren rammer vestlige liv. Kong Abdullah II av Jordan påpeker at over hundre tusen muslimer nå er drept, millioner er på flukt. Likevel fyller narrativen om «de gode i Vesten mot de onde i Midtøsten» vestlige medier og bidrar til å skape etnisk-religiøse skillelinjer som ikke stemmer med virkeligheten.

En kort oppsummering av fakta på bakken illustrerer svakhetene ved en slik endimensjonal tenkning. For vi er overhodet ikke uskyldige. I Syria har Frankrike blant annet vært instrumentelle for «vestlig-vennlige» Free Syrian Army (FSA), som er anklaget for alt fra kidnapping og tortur til drap på sivile, samt en aktiv bruk av barnesoldater helt ned i 12-årsalderen, ifølge Human Rights Watch. Da FSA tok kontroll over byen Homs i Syria, nøye beskrevet i Der Spiegel, viser gruppen trekk som minner om Iraks dødsskvadroner med massedrap, bred angiverkultur og terrorisering av sivile. FSA har vært dyktige til å kaste homofile utfor bygninger, det var en av deres kommandanter som skar ut hjertet og leveren til en soldat og spiste dette foran kamera. Angivelig har også franske legionærer fungert som kommandanter. Free Syrian Army bruker for øvrig det franske kolonialistflagget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer