KOMMENTARER

Skal vi røske hijaben av jenter med loven i hånd?

Å innføre forbud mot barnehijab er enklere sagt enn gjort.

VIL FORBY: Hadia Tajik vil forby hijab for yngre jenter. Men forbud mot barnehijab er enklere sagt enn gjort, skriver Marie Simonsen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VIL FORBY: Hadia Tajik vil forby hijab for yngre jenter. Men forbud mot barnehijab er enklere sagt enn gjort, skriver Marie Simonsen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Hadia Tajik vil ha forbud mot hijab for yngre jenter. Hun kom med det overraskende utspillet i et dobbeltintervju med islamkritikeren Hege Storhaug i Aftenposten-TV. Storhaug kvitterte begeistret med å si at Tajik snakket som en ansatt i Humans Rights Service.

Et slikt generelt forbud er nye toner fra Ap, som til nå bare har støttet forbud mot hijab i offentlige myndighetsroller, som i politi og domstoler. Tajik understreket at hun snakket på egne vegne, men det er et kraftig signal når Ap's mektige nestleder, som dessuten er leder av Stortingets justiskomité, tenker høyt om et forbud. Forbudslinja har ellers bare støtte av Frp.

Begrunnelsen til Tajik er det vanskelig å være uenig i. Det er selvfølgelig en uting at jenter helt ned i barneskolen må dekke seg til «for ikke å virke attraktive for menn». Tajik sier det er en uakseptabel seksualisering av barn. Det kan nok hende at muslimske foreldre vil protestere kraftig mot at det er hensikten, men tradisjonelt er det formålet.

Hijab på små jenter er utbredt i skoler med høy minoritetsandel. I Gamle Oslo, hvor jeg bor, passerer jeg dem hver dag på vei til jobben, gjerne i følge med brødre som er kledd som norske gutter flest. Feministen i meg steiler, akkurat som jeg reagerer på den motsatte ytterkant, små jenter kledd og pyntet som modne tenåringer. Det ene pådyttet av en patriarkalsk religion og kultur, det andre av et seksualisert mediebilde. Jeg kunne i grunnen tenke meg å forby små prinsesser i rosa tyll også.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer