KOMMENTARER

Uredelig forskning om partnerdrap

Staten har lagt til rette for plagiat og hindret fri forskning.

PARTNERDRAP: Kriminolog Vibeke Ottesen fikk sitt forskningsprosjekt hindret og rappet, med myndighetenes stilltiende samtykke, skriver Aksel Braanen Sterri.
Foto: Espen Røst / Dagbladet
PARTNERDRAP: Kriminolog Vibeke Ottesen fikk sitt forskningsprosjekt hindret og rappet, med myndighetenes stilltiende samtykke, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Etter altfor mange år i uvisse fikk vi endelig sist uke en forskningsrapport om partnervold. Det var på høy tid at vi fikk kunnskap om et alvorlig samfunnsproblem. Bakgrunnen for rapportens tilblivelse er imidlertid en tragisk affære.

Vi er nødt til å snakke om hvordan det kom til å bli slik at rapporten tok så mange år, og at rapporten fikk den forfatteren den fikk, og ikke fikk. For bak ligger et rappet forskningsprosjekt og hindring av fri forskning fra en offentlig etat.

Det burde medier, forskere og politiske myndigheter, ta inn i vurderingen når de vurderer å bruke rapporten.

Den nåværende forfatteren, forsker Solveig Karin Bø Vatnar, var nemlig ikke alltid tiltenkt rollen som forfatter av den nå publiserte rapporten om risiko- og sårbarhetsfaktorer for partnerdrap i perioden 1990—2012.

Da rapporten ble lagt fram ble det ikke nevnt et ord om kontroversene som har ført oss dit vi er i dag. Det ble ikke nevnt at rapporten egentlig skulle vært skrevet av Vibeke Ottesen. At det var hennes prosjekt og hennes idé. Faktisk var ikke hennes navn nevnt med et eneste ord.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer