Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Feil om partnerdrap

Grunnløse påstander er tilbakevist tidligere.

HARD KOMMENTAR: Aksel Braanen Sterri skrev tidligere i dag en kommentar om at Vibeke Ottesen fikk sitt forskningsprosjekt hindret og rappet. Faksimile Dagbladet.no
HARD KOMMENTAR: Aksel Braanen Sterri skrev tidligere i dag en kommentar om at Vibeke Ottesen fikk sitt forskningsprosjekt hindret og rappet. Faksimile Dagbladet.no Vis mer
Debattinnlegg

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er sterkt beklagelig og trist at Dagbladet velger å trykke en ny runde med ubegrunnede beskyldninger mot forsker Solveig Vatnar. Saken har vært tatt opp i pressen tidligere og tilbakevist. Nå fremstilles det imidlertid igjen som om Vatnar skal ha medvirket til at Vibeke Ottesen ikke har fått gjennomført sin forskning som planlagt. Dette medfører ikke riktighet.

Politidirektoratet ba i 2009 Kompetansesenteret for sikkerhets- fengsels- og rettspsykiatri om å bistå med forskning i forhold til handlingsplanen mot vold i nære relasjoner. Dette oppdraget besto av flere deler og inkluderte studier utført av Vibeke Ottesen og av Solveig Vatnar. Dette skjedde etter at Vatnar introduserte Ottesen for koordinator for denne handlingsplanen.

Ottesens studie fikk ikke godkjenning av Personvernombudet ved Oslo universitetssykehus. Ombudet har uavhengig vurderingsansvar. Utbedringer av mangler ved forskningsprosjekt gjøres i dialog med ombudet og ikke gjennom klager. Det var daværende leder av kompetansesenteret som gjorde en selvstendig vurdering av at en klage til høyere instans ikke ville føre fram. Ottesens delstudie ble derfor ikke påbegynt. Vatnar har ikke vært involvert i eller påvirket vurderingene av Ottesens prosjekt.

Forsker Solveig Vatnar har gjennomført et selvstendig og omfattende forskningsprosjekt etter gjeldende regelverk for forskning. Denne studien har ikke noe med Ottesens studie å gjøre. De har ulik teoretisk forankring, ulikt formål, ulike forskningsspørsmål og ulik forskningsmetode. Vatnars studie fikk de nødvendige tillatelser til oppstart fra REK under forutsetning av at det ble innhentet samtykke fra domfelte, noe få ville gi.

Det ble derfor søkt om å få gjennomføre studien uten samtykke. Det var i forbindelse med søknad om unntak fra samtykke at Den nasjonale forskningsetiske komite (NEM) stilte ekstra strenge krav til vitenskapelig styrke. REK og NEM hadde forslag til styrking av studien og etter omarbeiding ble den godkjent av både NEM og Personvernombud. Det er intet grunnlag for Ottesens påstander om Vatnar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!