DEBATT

Tajiks flørt med ytterste høyrefløy

Dette er ikke en teologisk debatt. Islamsk teologi foreskriver ikke hijab på barn.

BARN I HIJAB: Skal dette tillates i norske barneskoler? Bildet er fra Tower Hamlets i London. Foto: Gideon Mendel / Corbis /  NTB Scanpix
BARN I HIJAB: Skal dette tillates i norske barneskoler? Bildet er fra Tower Hamlets i London. Foto: Gideon Mendel / Corbis / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hadia Tajik overrasket stort i forrige uke med sin seriøse flørt med ytterste høyrefløy i norsk innvandringspolitikk. Hun ønsker å forby hijab i barneskolen, og ble applaudert av Hege Storhaug, en av islamdebattens fremste fundamentalister. Storhaug er for øvrig aktuell med ny bok hvor hun karakteriserer islam, altså religionen til en stor andel av den norske befolkningen, som en landeplage. Hvordan kan Tajik støtte en slik person?

Tajiks omvendelse viser at det ikke lenger kun er Frp som får bedrive fremmedgjørende og populistisk debatt, på bekostning av norske muslimer. Skal så Tajiks utspill forstås som Frp-taktikkeri når det gjelder å ta eierskap til innvandringsdebatten gjennom populistisk retorikk, eller er det snakk om en genuin dreining av Ap mot høyresiden i norsk innvandringspolitikk? Når nestlederen i Ap kommer med et slikt politisk stunt, er det utenkelig at hun ikke har støtte innad i Ap?s rekker. Dette virker å være en listig valgkampstrategi. Å drive heksejakt på muslimer virker tydeligvis å være god politisk mynt for tiden.

Tajik begrunner sitt forslag med at hijab seksualiserer barn. Mener Tajik virkelig at muslimske foreldre som lar sine barn bruke hijab ser på dem som seksuelle vesener som trenger beskyttelse mot menns seksuelle begjær? Mener hun da også at foreldre som lar sine barn gå i skinny jeans ønsker å framstille sine barn som seksuelle objekter? Vi tror svaret er nei i begge tilfeller. Å definere hijab som noe som utelukkende er ment for å forhindre at det seksuelle begjær hos menn skal vekkes, er like perverst som å definere skjørt og leppestift til noe som kun er ment å skulle vekke det seksuelle begjær hos mannen.

Det er viktig å presisere at dette ikke er en teologisk debatt, islamsk teologi foreskriver ikke hijab på barn.

I dagens overseksualiserte selfie-samfunn, hvor unge jenter daglig er utsatt for et enormt kroppspress, er ikke tildekking vår største utfordring. Når Tajik ønsker å forby hijab på barneskolen, bør hun være redelig og konsekvent. Da bør alt det som kan være seksualiserende forbys, det være seg skinny jeans, skjørt, magetopper eller bh med innlegg. Først da kan man forsikre seg det Tajik ønsker; at «seksualiserte uttrykk holdes unna unger mens de fremdeles er unger».

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer