DEBATT

Forhandlingsvilje ga fredspris

Dialogkvartettens arbeid viser at sivilsamfunnet kan spille en avgjørende rolle i et lands demokratisering.

KVARTETTEN: Fredsprisvinnerne på Nobelinstituttet i går. Fra venstre: Houcine Abbassi, Wided Bouchamaoui, Abdessatar Ben Moussa og Fadhel Mahfoudh. I dag får de prisen. Foto: Odd R. Andersen / AFP / NTB Scanpix
KVARTETTEN: Fredsprisvinnerne på Nobelinstituttet i går. Fra venstre: Houcine Abbassi, Wided Bouchamaoui, Abdessatar Ben Moussa og Fadhel Mahfoudh. I dag får de prisen. Foto: Odd R. Andersen / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I år vant Den tunisiske kvartetten for nasjonal dialog Nobels fredspris. De mottar prisen for sitt bidrag til å bygge demokrati i Tunisia. Som representanter fra Norges sivilsamfunn ønsker vi å hedre kvartetten og det tunisiske sivilsamfunnet med et storslagent fakkeltog og folkefest i dag.

Tunisia var det første landet som virkelig fikk merke folkets misnøye under den arabiske våren i 2011. Det er også det første, og så langt eneste, landet hvor man kan vise til en vellykket demokratiseringsprosess som resultat. Årets fredsprisvinnere har mye av æren for dette. Gjennom en fredspolitisk prosess med dialog som fremste virkemiddel reddet kvartetten landet fra ytterligere konflikt. Kvartetten bidro til at Tunisia på få år etablerte et konstitusjonelt styresett med grunnlovsfestede rettigheter for hele befolkningen, uavhengig av kjønn, politisk ståsted og religiøs tro.

Dialogkvartetten ble dannet i 2013 som et resultat av en demokratiseringsprosess nær kollaps. Kvartetten består av fire organisasjoner som representerer ulike lag av det tunisiske sivilsamfunnet: fagbevegelsen UGTT, arbeidsgiverorganisasjonen UTICA, menneskerettighetsorganisasjonen LTDH og advokatforeningen ONAT. Gjennom dialog med både regjeringspartiene og opposisjonen styrket kvartetten sivilsamfunnet og menneskerettighetene, i et samfunn som fortsatt var preget av årtier med undertrykkelse og overgrep. Resultatet ble et veikart for demokratisk overgang, og den nye grunnloven er i dag kjent som regionens mest demokratiske.

Houcine Abbassi fra UGTT uttalte at «Så godt som alle kriger eller strider blir avsluttet med en eller annen form for dialog. (...) Både styresmakter, fagforeninger og det sivile samfunnet har ansvar for å finne nødvendige kompromiss». Årets fredspris anerkjenner dialogkvartetten for deres sentrale rolle i demokratibyggingen i Tunisia. Den er også en viktig anerkjennelse av samarbeid mellom fagbevegelse og arbeidsgivere for å skape fred og demokrati - verdier vi kjenner godt igjen fra det norske trepartssamarbeidet. Den brede koalisjonen på tvers av tradisjonelle skillelinjer har satt kvartetten i en unik posisjon til å fremme disse verdiene, og den har gitt befolkningen et bredt eierskap til prosessen.

«Dialog og forhandlinger er måten vi kan oppnå demokrati, rettigheter og friheter», uttalte lederen av Tunisias advokatforening Mohamed Mahfoud. Dette har de i stor grad lykkes med i Tunisia. Landet valgte ny nasjonalforsamling i fjor høst, og avsluttet året med sitt første demokratiske presidentvalg.

Dialogkvartettens arbeid viser at sivilsamfunnet kan spille en avgjørende rolle i et lands demokratisering, og at en slik prosess kan lede til frie valg og fredelig maktoverdragelse. Takket være dialogkvartettens iherdige arbeid og vilje til forhandlinger er Tunisia blitt en modell til etterfølgelse for demokratisk utvikling. Vi gratulerer med en velfortjent pris!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer