DEBATT

Nå er det opp til oss

Paris-toppmøtet sender klimaansvaret tilbake til hvert enkelt land.

Feiring av Paris-avtalen. Foto: ENB/IISD.
Feiring av Paris-avtalen. Foto: ENB/IISD. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I forkant av Paris-toppmøtet arbeidet både politiske ledere og FN-topper hardt for å senke forventningene til hva møtet skulle levere. Det virket. Avtalen som ble vedtatt på overtid lørdag kveld, er i hovedsak i tråd med de lave forventningene. Men siden de fleste forventet så lite, var det likevel mulig å bli positivt overrasket over ambisjonene og detaljnivået i deler av avtaleteksten.

Både de som hyller Paris-toppmøtet som et historisk gjennombrudd og de som kritiserer det for å svikte klimakampen kan finne elementer som støtter deres syn. Avtalen inneholder ambisiøse mål på lang sikt, men få tiltak på kort sikt. Den stiller krav om at alle land skal levere jevnlige utslippsmål, men inneholder ingen bindende regler for at målene må være gode nok eller at de faktisk må følges opp.

Det viktigste med Paris-avtalen er imidlertid ikke detaljene i regelverket, men at det i det hele tatt ble vedtatt en avtale. Med alle sine svakheter er nemlig avtalen krystallklar på ett punkt: Fra nå av er det hvert enkelt lands innsats som vil avgjøre om vi unngår farlige klimaendringer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer