DEBATT

Klimahandlingas tid

Idet støvet har lagt seg, og forhandlingane er over; Korleis skal vi forstå Paris-avtalen, og kva vil den bety?

FEIRET AVTALEN LØRDAG: Eg kunne sjølv sjå at statsråd Tine Sundtoft og dei dyktige medarbeidarane henna gjorde ein god innsats, skriver Solhjell. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
FEIRET AVTALEN LØRDAG: Eg kunne sjølv sjå at statsråd Tine Sundtoft og dei dyktige medarbeidarane henna gjorde ein god innsats, skriver Solhjell. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

For første gong på lenge sluttar eit klimatoppmøte med ei kjensle av optimisme og glede. Vi har ein global klimaavtale! Det er mykje i bra i avtalen, og den skal forbetrast med jamne mellomrom. Det er også grunn til å rose den norsk innsatsen. Eg kunne sjølv sjå at statsråd Tine Sundtoft og dei dyktige medarbeidarane henna gjorde ein god innsats.

Men avtalen er langt unna det ideelle. I staden for ein internasjonal avtale som bind opp alle lands utsleppsmål, er det alle lands utsleppsmål som bind opp den avtalen vi har fått.

Det er naudsynt at vi seier det heilt klårt til kvarandre: Paris-avtalen løyser ikkje klimaproblema. Den er eit framsteg. Men berre dersom den vert følgt av handling og radikale endringar av energi- og klimapolitikken i dei fleste land.

På førehand hadde over 180 land meldt inn sine nasjonale klimamål eller ambisjonar til konferansen. Nesten alle land i verda har no ein nasjonal ambisjon, som dei kan bli målt på.

Men samstundes vart det tidlig klart at mange viktige land ikkje ville la seg binde av eit globalt utsleppsmål. Eit land som Kina vil ha klimahandling, dei har gjort eit grundig arbeid med å sette sitt utsleppsmål - men dei har ikkje tenkt å la sin politikk bli bestemt av andre enn seg sjølv. Mange land ser det slik. Dette har ført til at ideen om ein juridisk bindande avtale var død lenge før Paris.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer