KOMMENTARER

Gutter som slutter

Gutter taper for jenter i alle fag. Er skolen blitt for feminin?

FALLER FRA: Gutter gjør det markant dårligere enn jenter i skoleverket, både i karakterer, orden, oppførsel, og gjennomføringsevne. Da må det spørres om hvordan skolen kan bli mindre av en bortebane for dem. Foto: Scanpix.
FALLER FRA: Gutter gjør det markant dårligere enn jenter i skoleverket, både i karakterer, orden, oppførsel, og gjennomføringsevne. Da må det spørres om hvordan skolen kan bli mindre av en bortebane for dem. Foto: Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Jentene skyter fart. Om de kikker seg over skulderen, ser de guttene fremdeles. Men avstanden mellom dem øker. Over hele den vestlige verden gjør jenter det bedre på skolen. Institusjonen som støper plattformen for profesjonelle liv, for utdannelse og karriere og personlig økonomi, er et sted der et kjønn føler seg tydelig mer hjemme enn et annet.

De som styrer systemet, bør i større grad flytte seg mentalt over i et par grønskete guttejoggesko, og prøve å se hvordan livet bak pulten oppleves derfra.

For tallene er entydige. Jenter får høyere karakterer enn gutter i alle fag ut av både grunnskolen og videregående. Gutter dropper oftere ut av videregående: Hver tredje av dem mangler vitnemål sju år etter at de begynte, mot hver fjerde jente. Dobbelt så mange gutter som jenter får nedsatt karakter i orden. Tre ganger så mange gutter får nedsatt i oppførsel. Rastløse gutter med lopper i blod strever i et klasserom der ro, disiplin, konsentrasjon og kommunikasjonsevner er det som premieres. Dette er følgeforskjeller som blir med på lasset videre: Elitestudiene i høyere utdannelse har også overvekt av kvinner. Selvmordsstatistikkene og fengslene er fulle av menn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer