DEBATT

Stopp krigen mot glede og nytelse

I Norge har gledesdreperne særskilt fruktbar mark. Det sørger en kontrollerende norsk kultur og en uhellig allianse av arbeiderbevegelse og mørkekristen avholdsbevegelse for.

FANT HVERANDRE: Kronikkforfatteren trekker linjer tilbake til da den radikale arbeiderbevegelsen, med Ap-kjempen Martin Tranmæl i spissen, og den kristendominerte avholdsbevegelsen fant hverandre rundt forrige århundreskifte, for å illustrere «gledesdreperne» blant oss. For begge sto selvrealisering og beruselse i veien. Bildet er fra 1959. Foto: NTB Scanpix
FANT HVERANDRE: Kronikkforfatteren trekker linjer tilbake til da den radikale arbeiderbevegelsen, med Ap-kjempen Martin Tranmæl i spissen, og den kristendominerte avholdsbevegelsen fant hverandre rundt forrige århundreskifte, for å illustrere «gledesdreperne» blant oss. For begge sto selvrealisering og beruselse i veien. Bildet er fra 1959. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

«Jeg har lovprist gleden, for det finnes ingen annen lykke for mennesket her under solen enn å spise og drikke og glede seg».

Slik lyder Herrens ord i Forkynneren. Nå er vi inne i den delen av året hvor det kan være nødvendig å minne oss selv om akkurat det.

Like sikkert som at julegrana tennes, at det første snøfallet avdekker en hel flåte med bilister som har glemt å skifte til vinterdekk og at hovmesteren snubler i tigerskinnet i år også, er det at adventstiden bringer frem gledesdreperne fra gjemselet. Ingen grunn til begeistring, sier de.

Akkurat som den gamle SV-tanta di som ikke lot deg spise kake uten å minne deg på at du egentlig burde ha dårlig samvittighet for å legge deg mett hver kveld når det er så mange barn i verden som sulter, spiller de på skam, frykt og påtatt omsorg for de svakeste for å holde deg på plass. Det finnes barn med alkoholiserte foreldre. Derfor bør du ikke nyte så mye som et glass øl sammen med pinnekjøttet. Det finnes ungdommer som drikker (eller som i Asker og Bærum bruker mindre skadelige rusmidler, som for eksempel cannabis og MDMA) på fest. Derfor må du kontrollere poden ved å aldri la ungdommen ta bussen, men konsekvent kjøre dem dit de skal. Det finnes muslimer som ikke drikker. Derfor må julebordet være alkoholfritt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer