Antall anmeldte hatforbrytelser i Oslo er doblet på ett år, skriver Klassekampen. I 2014 ble det innlevert 69 anmeldelser om hat i hovedstaden. Nå opplyser politiet at de har passert 120 anmeldelser, og at de regner med en dobling når alle saker er registrert. Ikke overraskende dreier mange av sakene seg om hatefulle ytringer på internett. Hatet på nettet er blitt så grovt at Antirasistisk Senter for første gang anmelder enkeltpersoner. På sosiale medier florerer hets mot minoriteter og flyktninger, og drapstrusler mot politikere. Eksempler fra Antirasistisk Senter omfatter alt fra gassing av jøder til skyting av navngitte politikere.
Miljøer på nettet som fremmer hat og enkle fiendebilder, er ikke bare en sikkerhetsventil der de frustrerte kan få blåse ut sin aggresjon, slik noen hevder. Slike miljøer kan også rekruttere til kriminelle politiske handlinger. De norske Syria-krigerne og Anders Behring Breivik er eksempler på det. Straks de ekstreme tankene går over i en forberedelses- eller handlingsfase, er det en sak for politiet. Ellers tror vi det er et feilspor å overlate håndteringen av hatefulle eller ekstreme ytringer i sin helhet til politiet. Ingen lovparagraf, og selv ikke en hær av politifolk, kan stanse trollene på nettet. Holdninger må bekjempes politisk.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger