DEBATT

Disse seks gir meg trua på en bedre framtid for oss alle

De er barn og unge som har betydd mye i 2015, og som vil bety mye i året - og årene - som kommer.

I PARIS: Karoline (16) fra Drøbak var utsendt til klimatoppmøtet i Paris av Plans ungdomsorganisasjon, URO.
I PARIS: Karoline (16) fra Drøbak var utsendt til klimatoppmøtet i Paris av Plans ungdomsorganisasjon, URO. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Tradisjonen tro er det tid for topp 10-lister og spåkuler. Jeg tør påstå at jeg presenterer den viktigste listen. Jeg starter med ei ung afghansk jente jeg hadde gleden av å møte i Oslo i høst.

SONITA (16) fra Afghanistan: Sonita har gjort noe de færreste jenter med hennes bakgrunn tør å gjøre, nemlig å trosse både tradisjoner og egne foreldre. Da hun som 15-åring skulle giftes bort til en mann i Kabul, følte hun at hele verden raste sammen. I fortvilelse laget hun hiphop-musikk. I videoen «Brides for Sale» synger hun ut på vegne av alle barn som tvangsgiftes og utsettes for overgrep som ødelegger deres framtid. En sterk stemme fra en liten spinkel jente i rosa sjal. Hun gjorde også inntrykk på statsminister Erna Solberg da hun sto på scenen på Rådhusplassen 11. oktober, FNs jentedag. Sonita er ei jente vi vil høre mer fra i 2016 og årene framover - et forbilde og en fantastisk forkjemper for jenters rettigheter.

NURFHADA (16) fra Filippinene: «Jenter i min hjemby føler en konstant frykt for vold og overgrep. Vi er mindre verdsatt enn gutter. Vi er bare forventet å være hjemme og gjøre husarbeid. Vi mister selvtilliten og troen på at vi kan bidra med noe mer».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer