LEDER

Toleranse i en utrygg tid

Vi må ikke gi opp det å leve sammen, nasjonalt og internasjonalt.

KONSTRUKTIV: Erna Solberg (H)
KONSTRUKTIV: Erna Solberg (H) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Vi lever i utrygge tider. Terror, flyktningstrømmer, klimakrise, arbeidsledighet, oljekrise og økende økonomiske og kulturelle ulikheter, er de mest åpenbare utfordringene vi står overfor.

Usikre tider får oss til å trekke oss inn i sneglehusene, til å sette oss selv først. Det er impulser politikerne må dempe, ikke forsterke.

Kritikken mot overnasjonale prosjekter øker i styrke. EU viser seg ikke moden for oppgavene. Klimaavtalen i Paris er langt fra så ambisiøs og forpliktende som den burde vært. Siden 2008 har særinteresser fått forhandlingene om en ny global handelsavtale til å bryte sammen.

Likevel har 2015 med all tydelighet vist behovet for internasjonal samhandling.

Flyktningkrisen har vist EUs svakheter, men den har også vist at uten en overnasjonal løsning står vi overfor et kappløp mot bånn. Uten samordning blir det å handle moralsk og i tråd med folkerettslige forpliktelser, naivt og en trussel for samfunnet. Bare en overnasjonal løsning kan sikre stabilitet, forutsigbarhet og rettferdighet.

Ingen lever vel heller under den illusjonen at vi hadde vært nærmere en løsning på klimakrisen uten en overnasjonal løsning. Avtalen som kom på plass i desember var langt fra perfekt, men den var også et imponerende steg i riktig retning. Bare om den følges opp tett, kan vi forhindre at hvert land forsøker å unngå å bære byrden.

Selv om det er vondt og vanskelig å få på plass globale handelsavtaler, er det også klart at det er bedre enn alternativet, som enten er tap av gjensidig gevinst, eller bilaterale avtaler, som TPP, TTIP og TISA, som holder noen land utenfor og gir økt makt til stormaktene.

Å få til internasjonale løsninger er overskuddsprosjekter. Det krever at alle gir noe, at en går for det nest beste, og at en har tillit til den andre.

Det gjelder også her hjemme. I en usikker tid trenger vi mer enn noen gang toleranse og talspersoner som unnlater å spille på frykt, fordommer og usikkerhet.

Selv om både statsminister Erna Solberg og statsråd Sylvi Listhaug står for samme politikk i regjeringen, er det klart at den retoriske forskjellen betyr mye. Mens Solberg forener, vil Listhaug ha oss tilbake i sneglehuset.

Vi står overfor nok av utfordringer. Integrering av nye landsmenn og omstillingen til ei tid etter olja kommer til å kreve mye. Da må vi være villig til å ofre noen av godene vi har og spare dem som har minst.

Å inngå i fellesskap krever at vi firer på kravene og viser toleranse. Men til gjengjeld får vi så så mye mer tilbake.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer