Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

På rusfeltets moralistiske ytterflanke

Det må bygge på manglende kunnskap om historien, vedtektene og informasjonsarbeidet eller være en interessebasert erindringsforskyvning.

KORT PROSESS: Den irske Temperance Movement-bevegelsen tidlig på 1900-tallet gjorde kort prosess da de kom over djevelens vann.
KORT PROSESS: Den irske Temperance Movement-bevegelsen tidlig på 1900-tallet gjorde kort prosess da de kom over djevelens vann. Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg forsøkte i romjulen å slå et slag for gleden og advare mot gledesdrepernes strategi med personangrep, overdrivelser og halvsannheter for å tvinge oss alle på rekke.

Generalsekretær Mina Gerhardsen i Actis gjør det hun kan for å bekrefte dette i Dagbladet 5. januar. Etter først å ha stilt opp stråmenn som sprit på bensinstasjoner 24/7 og russiske priser (ingen i hele Norge er for det) og ha angrepet meg som menneske, min arbeidsgiver og min tante (!) går hun videre til halvsannheter.

Gerhardsen hevder at Actis ikke jobber «for avhold, men for å redusere skadene ved bruk av alkohol, narkotika og pengespill. Punktum. Øl til pinnekjøtt er helt ålreit». Det må bygge på manglende kunnskap om historien, vedtektene og informasjonsarbeidet til organisasjonen hun er satt til å lede, eller være en interessebasert erindringsforskyvning.

Det er korrekt at Avholdsfolkets Landsråd ved omprofileringen til Actis frafalt kravet om totalavhold blant medlemmene for å få med seg noen brukerorganisasjoner og samtidig oppdaterte retorikken litt ved å kalle seg «Rusfeltets samarbeidsorgan». Under nytalen er det meste likt.

Julekampanjene oppfordrer ikke til måtehold, men til «hvit jul», øl til pinnekjøtt er ikke OK. Actis' vedtektsfestede mål er å «Arbeide for at den alkoholfrie befolkningssektoren blir så stor som mulig» (altså flest mulig avholdne — helst 100 prosent). Ingen med andre synpunkter kan bli med i paraplyorganisasjonen.

Det er mange organisasjoner som jobber godt for å begrense skadevirkningene av rusbruk. Actis, derimot, er en organisasjon plassert godt på rusfeltets moralistiske ytterflanke.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!