DEBATT

10 grunner til å legalisere cannabis

Den minst dårlige løsningen.

FPU-LEDER: I et lovlig marked vil produsent og selger ansvarliggjøres, skriver Atle Simonsen.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
FPU-LEDER: I et lovlig marked vil produsent og selger ansvarliggjøres, skriver Atle Simonsen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

1. Politiet har viktigere oppgaver å drive medPolitiet bør bruke sin tid på å forebygge og etterforske kriminalitet som har et offer. Det er meningsløst at politiet må henlegge voldssaker samtidig som de bruker ressurser på å arrestere folk for besittelse. Straffelovkommisjonen anbefalte i 2002 å avkriminalisere bruk fordi det er et lovbrudd som ikke er rettet mot andre.

Denne artikkelen ble først publisert på artikkelforfatterens blogg på FpUs hjemmeside.

2. Det er liten sammenheng mellom forbruk og lovlighetEn sammenlikning av cannabisbruk i San Francisco (som har streng lovgivning) og Amsterdam (der cannabis i praksis har vært lov siden 70-tallet) viste at uformell sosial kontroll kan ha mer å si enn lovverk. Frankrike, er blant de strengeste i Europa, ligger også helt i toppen hva gjelder bruk, mens Nederland ligger midt på treet.

3. Legalisering undergraver organisert kriminalitet Årlig omsettes det cannabis illegalt til en verdi av 113 milliarder dollar (globalt). Disse pengene brukes til å finansiere krig, terror og mer alvorlig kriminalitet. Det er allerede tegn på at legalisering av cannabis i USA undergraver de meksikanske kartellene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.