LEDER

Eksportforbud, nå

Myndighetene må få kontroll på våpeneksporten.

OSLO 20151229

Børge Brende intervju på sitt kontor på Utenriksdepartementet.

Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
OSLO 20151229 Børge Brende intervju på sitt kontor på Utenriksdepartementet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

2700 sivile, hvor av over 600 er barn, er drept i krigen i Jemen, kunne Dagbladet melde tirsdag.

Brorparten av drapene står den Saudi-Arabia-ledete koalisjonen for. De kjøper norsk militærutstyr i stor stil. Det er på høy tid at norske myndigheter får bedre kontroll over eksporten av norsk militært utstyr.

Det bør ikke være tvil om at norske myndigheter har en pinlig historie når det kommer til eksport av militært utstyr. Dagbladet har i en rekke artikler rettet søkelyset mot Forsvarets salg av marinefartøy til paramilitære i Vest-Afrika, og norsk salg av militære lastebiler til Eritrea i strid med FNs våpenembargo og 30 beltevogner til krigsherja Sudan.

Her går korrupsjon, mangel på åpenhet og brudd på både nasjonale og internasjonale regler hånd i hånd.

Nå gjelder det krigen i Jemen, hvor den Saudi-Arabia-ledete koalisjonen er i krig med de Iran-støttede Houtiene.

Norge selger militært utstyr til flere av landene i koalisjonen, som anklages for å bedrive krigsforbrytelser av Human Rights Watch, Amnesty og Røde Kors.

De forente arabiske emirater kjøpte i fjor våpen fra Norge for 44,5 millioner kroner, mens Saudi-Arabia kjøpte militært utstyr for over 10 millioner kroner.

Siden de spesifikke detaljene om våpeneksporten er unntatt offentligheten, kan vi ikke være sikre på hvordan norsk utstyr brukes eller om salget er stoppet siden krigen startet, men vi løper en stor risiko for at militærutstyret vi forer Saudi-Arabia, Emiratene, Kuwait og Qatar med, brukes til krigsforbrytelser.

Hvis vi ikke har stoppet eksporten er salgene i strid med eksportkontroll-regelverket, slik Mads Harlem, leder av Folkerettsseksjonen i Norges Røde Kors, sier til Dagbladet.

I henhold til regelverket er det ikke lov til å selge våpen til land i krig, der krig truer eller der det er borgerkrig. I den grad vårt utstyr er brukt til å begå krigsforbrytelser er det også i strid med straffeloven og den internasjonale våpenhandelsavtalen, hvor vi har forpliktet oss til ikke å selge våpen til land hvor det begås krigsforbrytelser.

Det bør være et minimumskrav at norske myndigheter forholder seg til det eksisterende lovverket.

Det er imidlertid ikke nok. Slik Røde Kors har tatt til orde for ved flere anledninger er det på høy tid at lovgiverne tar eksportkontroll-regelverket opp til revidering. Et forbud mot eksport til land som begår krigsforbrytelser, bør på plass så fort som mulig.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer