DEBATT

Delingsøkonomi uten deling

Hvilke roller spiller Uber og Airbnb?

DROSJEKONKURRENTER I KØ: Den tradisjonelle taxinæringen har fått en konkurrent i formidlingstjenesten Uber. Men myndighetene må skape like konkurransevilkår, skriver artikkelforfatteren -  som selv er drosjesjåfør. Foto: Jon Terje H. Hansen / Dagbladet
DROSJEKONKURRENTER I KØ: Den tradisjonelle taxinæringen har fått en konkurrent i formidlingstjenesten Uber. Men myndighetene må skape like konkurransevilkår, skriver artikkelforfatteren - som selv er drosjesjåfør. Foto: Jon Terje H. Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I dag avholder NHO sin årskonferanse. Her skal det bringes klarhet i hva den nye delingsøkonomien innebærer. Handler den egentlig om deling, og hvilke roller spiller Uber og Airbnb?

Det hersker ingen tvil om at Uber og Airbnb representerer innovasjon på sitt ypperste. Derfor handler det om å få deres forretningsmodeller inn i samfunnsmessig organiserte former som harmonerer med konkurranseregler, skattelover, arbeidsmiljølover, forbrukerrettigheter og reguleringer.

Begrepet delingsøkonomi oppsto som en tidsriktig idé om ressursdeling i samfunn preget av overflod. Tanken var at folk i besittelse av uutnyttede ressurser kunne dele disse med andre, noe som ville gi samfunnsøkonomiske og miljømessige besparelser. En ressurs kan være et værelse, en bolig eller en bil.

La meg bruke bilen som eksempel. Om en har ledig plass når en skal ut og kjøre, kan en la andre få sitte på mot betaling. Dette kan muligens høres mistenkelig likt taxi, men forskjellen er at betalingen bare skal gå til å dekke bil- og kjørekostnader. Ideen oppsto etter observasjoner av bilkøer med en person i hver bil, altså utpreget dårlig ressursutnyttelse - og lite godt for miljøet. Det er slike eksempler, som handler om å dele kostnader og bedre utnyttelse av aktiva, en ofte tenker på når en snakker om delingsøkonomi.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer