DEBATT

Tendensiøst om norsk eksport av forsvarsmateriell

UD: Norge har ikke åpnet for salg av våpen eller ammunisjon til Saudi-Arabia.

BOMBER JEMEN: Utbombede hus i Sanaa i Jemen i går - etter flyangrep fra den Saudi-Arabia-ledete koalisjonen. Foto: Hani Ali / Xinhua /  Sipa / NTB Scanpix
BOMBER JEMEN: Utbombede hus i Sanaa i Jemen i går - etter flyangrep fra den Saudi-Arabia-ledete koalisjonen. Foto: Hani Ali / Xinhua / Sipa / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladets leder 6. januar og reportasjen 5. januar preges av tendensiøse påstander om eksporten av forsvarsmateriell fra Norge til viktige land i Gulfen.

Det er viktig å slå fast at Norge har et meget strengt lovverk og retningslinjer for eksport av våpen, ammunisjon og annet militært utstyr. Et av de strengeste i verden. Det har gjennom årene vært tilnærmet tverrpolitisk enighet om regelverket i Stortinget. Alle lisenssøknader er gjenstand for grundig, individuell vurdering i tråd med regelverket.

Det er ikke eksportert våpen til Saudi-Arabia slik man lett kan få inntrykk av ved å lese Dagbladet. Faktum er at Norge ikke har åpnet for salg av våpen eller ammunisjon til Saudi-Arabia. Denne regjeringen har videreført praksisen fra den rødgrønne regjeringen hvor det er åpnet for å selge enkelte typer militært materiell, som eksempelvis sambandsutstyr, hørselsvern o.l.. Dette er noe annet enn bomber.

Så er det slik at den rødgrønne regjeringen åpnet for salg av slikt materiell til De forente arabiske emirater (FAE) og Qatar. Kuwait ble klarert som mottaker av våpen ved Iraks invasjon i 1991. Som det framgår i melding til Stortinget (nr. 8) ble det i 2014 eksportert våpen og ammunisjon til Emiratene for om lag 40 millioner og annet utstyr for 4,5 millioner. Kuwait mottok varer klassifisert som våpen for 14000 kroner, og Qatar for ca. 1,5 millioner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer