Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Prostitusjon er verdens farligste «yrke»

Det er ikke sexkjøpsloven som svikter, det er systemet rundt.

UTE ELLER INNE? 95 prosent av personer i prostitusjon opplever en type seksuell trakassering som ville blitt anmeldt i en annen jobb, skriver artikkelforfatterne. Men ville det blitt bedre om det foregikk på bordeller, og ikke på gata? Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
UTE ELLER INNE? 95 prosent av personer i prostitusjon opplever en type seksuell trakassering som ville blitt anmeldt i en annen jobb, skriver artikkelforfatterne. Men ville det blitt bedre om det foregikk på bordeller, og ikke på gata? Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Meninger

Torsdag 17. desember 2015 ble Galina Sandeva fra Bulgaria funnet brutalt myrdet. Hun var en del av prostitusjonsmiljøet i Oslo. En ung mann er nå siktet for drapet. I etterkant har flere stemmer, blant annet Heidi Nordby Lunde, pekt på sexkjøpsloven som syndebukk. Prostitusjonen er iboende voldelig. Derfor blir det feil å gi sexkjøpsloven skylden for brutaliteten som rammer personer i prostitusjon.

Forskning viser at majoriteten av personer i prostitusjon skades av det. 95 prosent av personer i prostitusjon opplever en type seksuell trakassering som ville blitt anmeldt i en annen jobb. 60- 75 prosent er blitt voldtatt. 85- 95 prosent ønsker seg ut av prostitusjonen, men mangler andre inntektsmuligheter. 80- 90 prosent opplever psykisk misbruk. Rundt 70 prosent møter kriteriene for å kunne diagnostiseres med PTSD. Prosenterets nye rapport «Am I not a human being like you?» bekrefter at personer i prostitusjon utsettes for vold, diskriminering og trakassering.

Fattigdom, overgrepserfaring, arbeidsløshet, omsorgssvikt og diskriminerende samfunnsstrukturer er ofte bakenforliggende årsaker til at mennesker havner i prostitusjon. Vi er blitt kjent med hundretalls av unge og voksne i ulike land, og aldri har vi hørt noen si at dette er det de ønsker å gjøre hvis de hadde hatt andre muligheter.

• Vi husker hun som nesten fikk nesebeinet slått opp i hjernen og måtte være tre måneder på intensivavdelingen.

• Vi husker hun som ble banket opp og forsøkt drept. Vi husker at dommeren lo hånlig av henne under rettssaken mot gjerningsmennene i Oslo tinghus.

• Vi husker hun som trodde hun skulle være med en kunde hjem, men endte opp med å bli gjengvoldtatt av seks menn i Oslo.

• Vi husker den unge kinesiske jenta på 13 år som ble tvunget til å prostituere seg i en massasjesalong med en politistasjon som nærmeste nabo.

• Vi husker han som ble seksuelt misbrukt som barn. Av sin egen far.

• Vi husker kvinnen som ble slått med stokker fordi hun ikke fikk nok kunder.

• Vi husker han som gråt fordi han ikke klarte slutte å kjøpe sex.

• Vi husker den unge kvinnen fra Bulgaria som sa at hun ikke pratet med folk lenger fordi hun hadde erfart at ingen ville henne noe godt.

Legalisering av sexkjøp er ikke veien å gå hvis vi skal redusere overgrep og menneskehandel. Nordby Lunde anbefaler at Norge regulerer prostitusjonen etter samme modell som New Zealand. Man skal være forsiktig med å idyllisere prostitusjonsmarkedet i New Zealand, der antall barn som utnyttes i prostitusjon har økt i etterkant av legaliseringen. Det går verst utover barn i urbefolkningsgruppa maori. Majoriteten av personene i prostitusjonsmiljøet uttrykker at volden fra sexkjøpere er den samme, de opplever overgrepene som en integrert del av prostitusjonen.

Dette bekreftes også ved å ta land som Nederland i nærmere øyesyn. Etter legalisering i år 2000 har menneskehandelen og volden økt betraktelig. Til og med på de offisielle bordellene som er overvåket av staten regner man med at 50- 90 prosent er utsatt for menneskehandel. Politiet har selv innrømmet at legaliseringen var feilslått. Det er blitt vanskeligere å forebygge menneskehandel fordi den er organisert av personer som før var kriminelle, men som etter innføringen av loven opererer som forretningsfolk. Disse lovlige hallikene driver lobbyvirksomhet for endringer i lover som andre næringsdrivende.

Tilliten til politiet kan styrkes ved en mer menneskelig innvandringspolitikk.

sexkjøpsloven har den effekt at den reduserer prostitusjonsmarkedet. Sexkjøperne blir ikke nødvendigvis mindre voldelige på grunn av loven, men volden reduseres som følge av at antall sexkjøpere reduseres.

Historier fra mennesker i prostitusjon som opplever seg dårlig behandlet av politiet er mange. Frykten for utsendelse er berettiget. Mange i prostitusjonsmiljøet sendes ut, på tross av voldserfaring og beskyttelsesbehov. Men vi kommer ikke langt ved å skylde på sexkjøpsloven. Vi må vende blikket mot den sittende regjeringens rekordhøye returmål, som legger et enormt press på politiet. Sårbare mennesker reduseres til tall, også personer i prostitusjonsmiljøet. Her kan politikere som deg, Heidi Nordby Lunde, bety en forskjell ved å jobbe for en mer menneskelig innvandringspolitikk.

Selv kan politiet bygge tillit gjennom å øke forståelsen til politibetjentene som jobber mot prostitusjonsmiljøet. Inngående kjennskap til personer i prostitusjonens bakgrunn og rettigheter vil forhåpentligvis prege tilnærmingen og respekten i møtene på gata.

Nordby Lunde skriver: «Det politiske Norge har bestemt at det skal være så utrygt som mulig å selge sex i Norge». Er ikke hele poenget med innføringen av sexkjøpsloven å redusere utnyttelsen av personer i prostitusjon og bygge opp et sikkerhetsnett som favner enkeltmennesker ved å tilby alternative inntektsmuligheter? Det er ikke sexkjøpsloven som svikter, det er systemet rundt.

Prostitusjon er ikke verdens eldste yrke, men en av verdens eldste former for undertrykkelse. Prostitusjon er ett av verdens farligste «yrker». Nettopp derfor må prostitusjon forebygges i enda større grad. Dette kan vi gjøre gjennom å bevisstgjøre den oppvoksende generasjonen slik at etterspørselen reduseres. Her er den normative effekten av sexkjøpsloven viktig. Videre må forebyggende arbeid rettet mot utsatte områder i Øst-Europa og Nigeria prioriteres. Ikke minst må vi fokusere mer på å forebygge prostitusjon av barn og unge i Norge. Antall barn som tvinges til seksuelle handlinger via internett øker kraftig. Ifølge tall fra Kripos har antall anmeldelser av «grooming» økt med 83 prosent de siste to åra. Forskning viser at unge som prostitueres ofte blir utsatt for omfattende grooming i forkant.

Vi må berøre røttene og drivkreftene bak brutaliteten som er et symptom på underliggende samfunnsutfordringer. Vi må stille oss spørsmålene: Hvorfor kjøper folk sex? Hvorfor er noen mer sårbare for å havne i prostitusjon? Hva er sammenhengen mellom pornografi, overgrep og prostitusjon? Svarene vi får kommer til å rokke ved våre vante forestillinger og utfordre både levevaner og opphøyd kultur.

Men vi lover dere, alle våre små og store søstre og brødre som er i prostitusjon, de er så verdt innsatsen.

Freethem er en internasjonal politisk og religiøst uavhengig ungdomsorganisasjon som jobber med å forebygge menneskehandel.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media