KOMMENTARER

Her er sju bøker som kan hjelpe deg å snakke med barna om mobbing

Mobbeofrene befolker barnelitteraturen.

HELT OG HAKKEKYLLING: Matthew Lewis som Neville Longbottom - Nilus Langballe på norsk - i et avgjørende øyeblikk i den siste Harry Potter-filmen. Han er en av svært mange populære barnebokhelter som også er ofre for mobbing. Foto: NTB SCANPIX / fra filmen
HELT OG HAKKEKYLLING: Matthew Lewis som Neville Longbottom - Nilus Langballe på norsk - i et avgjørende øyeblikk i den siste Harry Potter-filmen. Han er en av svært mange populære barnebokhelter som også er ofre for mobbing. Foto: NTB SCANPIX / fra filmen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

«Du er verdt tolv sånne som ham», sier Harry til Nilus i et av de varmeste avsnittene i «Harry Potter og de vises stein». Nilus er på gråten etter å ha blitt plaget av Draco Malfang — ikke første gang, og ikke siste, men neste gang gjentar han det Harry har sagt: «Jeg er verdt tolv sånne som deg.»

Nilus er egentlig en av de tøffeste figurene i Potter-bøkene. Sannsynligvis den aller tøffeste, når alt kommer til alt. I likhet med Harry er han også et mobbeoffer, som så mange andre barnebokfigurer gjennom tidene.

Når vi diskuterer hvordan vi kan snakke med barn om mobbeproblemet, og hvordan vi kan vise mobbeofre at de ikke er alene, kan barne- og ungdomslitteraturen bidra mye.

Nå handler ikke mobbing på norske skoler så mye om å få føttene bundet sammen av magiske formler. Men fantasysjangeren er ikke noe dumt sted å starte. En hovedperson som føler seg utenfor er nærmest fast sjangertrekk der. Siri Pettersen har dedikert første bok i den prisvinnende «Ravneringene»-trilogien til alle som ikke passer helt inn.

I den populære «Engelsfors»-trilogien av Mats Strandberg og Sara Elfgren må mobbeofferet samarbeide med mobberen, da det viser seg at begge har spesielle evner og er utvalgt til å kjempe mot onde krefter. Men hva skjer når mobbeofferet får makt til å kontrollere andre? Her gir boka gode oppspark til samtaler om popularitet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer