420-MARSJ: 20. april hvert år arrangeres demonstrasjoner verden over med krav om legalisering av marihuana. Denne kvinnen, som deltok i en «smoke off» i Toronto, Canada, kan kanskje få oppleve en liberalisering.. Foto Nathan Denette / The Canadian Press/  AP / NTB Scanpix
420-MARSJ: 20. april hvert år arrangeres demonstrasjoner verden over med krav om legalisering av marihuana. Denne kvinnen, som deltok i en «smoke off» i Toronto, Canada, kan kanskje få oppleve en liberalisering.. Foto Nathan Denette / The Canadian Press/ AP / NTB ScanpixVis mer

Cannabis bør reguleres for å beskytte unge

For å rettferdiggjøre at noe skal kriminaliseres bør en handling «skade vesentlige interesser».

Meninger

Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF) hevder at forbud mot cannabis er nødvendig for å intervenere dersom ungdom misbruker stoffet. At FpU ønsker å gjøre cannabis lovlig, betyr ikke at det skal være lovlig for ungdom. Tvert imot ønsker vi mindre bruk blant ungdom. Vi ønsker aldersgrenser og klare helseanbefalinger. I dag har vi en situasjon der tenåringer selger til andre tenåringer uten noen form for kontroll.

Ifølge NNPF er forbudet «normdannende». NNPF undervurderer ungdoms evne til å tenke selv. Ungdommer kan i dag søke opp korrekt informasjon om cannabis på nettet. Uansett hvor mye NNPF skulle ønske at det ikke er sånn, har vi en situasjon der foreldregenerasjonens påstander ikke er troverdige. Når man fortsetter å overdrive skadevirkningene er det ikke annet å forvente enn at høyst reelle advarsler om at cannabis er mer skadelig for unge hjerner ikke blir tatt på alvor, noe rusforskeren Hans Olav Fekjær har forsøkt å si flere ganger. Det er ikke forbudet som er normdannende, men tilliten unge har til informasjonen som blir gitt.

Påstandene om et parallelt marked faller på sin egen urimelighet. Under forbudstiden gikk det i farlig sprit, Al Capone brakte terror ut i gatene og korrupsjon var utbredt. Samtidig klarte man ikke hindre folk i å drikke. Det samme ser vi med cannabis. Til tross for millioner av arrestasjoner i USA har man ikke forhindret økt bruk. Og økt bruk i USA i senere år gjelder voksne - man ser ikke økt bruk eller aksept blant mindreårige.

For å rettferdiggjøre at noe skal kriminaliseres bør en handling «skade vesentlige interesser», ifølge det såkalte skadefølgeprinsippet som ligger til grunn for moderne straffelov. Cannabis kan medføre skade for andre enn brukeren, men det er ikke av et omfang eller en art som rettferdiggjør straff. Særlig ikke når det synes stadig klarere at det å straffe dem som trenger hjelp er uetisk.

I USA ville legalisering av cannabis frigjøre midler som tilsvarer en million offentlig ansatte. I Norge kunne det gitt oss tilsvarende 6200 lærere og helsesøstre, og politifolk som i dag jobber med narkotikakriminalitet kunne settes til å etterforske og forebygge kriminelle handlinger som faktisk har et offer.

FpU og FrP har ulike standpunkter om dette, men det er ungdomspartiers rolle å utfordre, tørre der andre tier og stille spørsmålene som ingen gir gode svar på.

Canada planlegger å «regulere, kontrollere og begrense tilgangen til» cannabis nettopp for å fjerne det kriminelle elementet, begrense unges tilgang og respektere voksnes valg. FpU mener Norge bør gjøre det samme.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.