DEBATT

Cannabis bør reguleres for å beskytte unge

For å rettferdiggjøre at noe skal kriminaliseres bør en handling «skade vesentlige interesser».

420-MARSJ: 20. april hvert år arrangeres demonstrasjoner verden over med krav om legalisering av marihuana. Denne kvinnen, som deltok i en «smoke off» i Toronto, Canada, kan kanskje få oppleve en liberalisering.. Foto Nathan Denette / The Canadian Press/  AP / NTB Scanpix
420-MARSJ: 20. april hvert år arrangeres demonstrasjoner verden over med krav om legalisering av marihuana. Denne kvinnen, som deltok i en «smoke off» i Toronto, Canada, kan kanskje få oppleve en liberalisering.. Foto Nathan Denette / The Canadian Press/ AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF) hevder at forbud mot cannabis er nødvendig for å intervenere dersom ungdom misbruker stoffet. At FpU ønsker å gjøre cannabis lovlig, betyr ikke at det skal være lovlig for ungdom. Tvert imot ønsker vi mindre bruk blant ungdom. Vi ønsker aldersgrenser og klare helseanbefalinger. I dag har vi en situasjon der tenåringer selger til andre tenåringer uten noen form for kontroll.

Ifølge NNPF er forbudet «normdannende». NNPF undervurderer ungdoms evne til å tenke selv. Ungdommer kan i dag søke opp korrekt informasjon om cannabis på nettet. Uansett hvor mye NNPF skulle ønske at det ikke er sånn, har vi en situasjon der foreldregenerasjonens påstander ikke er troverdige. Når man fortsetter å overdrive skadevirkningene er det ikke annet å forvente enn at høyst reelle advarsler om at cannabis er mer skadelig for unge hjerner ikke blir tatt på alvor, noe rusforskeren Hans Olav Fekjær har forsøkt å si flere ganger. Det er ikke forbudet som er normdannende, men tilliten unge har til informasjonen som blir gitt.

Påstandene om et parallelt marked faller på sin egen urimelighet. Under forbudstiden gikk det i farlig sprit, Al Capone brakte terror ut i gatene og korrupsjon var utbredt. Samtidig klarte man ikke hindre folk i å drikke. Det samme ser vi med cannabis. Til tross for millioner av arrestasjoner i USA har man ikke forhindret økt bruk. Og økt bruk i USA i senere år gjelder voksne - man ser ikke økt bruk eller aksept blant mindreårige.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer