DEBATT

Kvinne - uten en armlengdes avstand

Det er ikke noe nytt at kvinner blir bedt om å passe seg for menn når de tyr til vold, tvert i mot, det er et eldgammelt råd fra bakvendtland. Det som skjedde i Köln nyttårsaften, på nattbussen i Oslo i høst og på festival i Stockholm er bare noen av mange eksempler på at vold mot kvinner må tas på alvor, ikke hysjes ned.

SINNE: Reaksjonene har naturlig nok vært kraftige etter overgrepene utenfor togstasjonen i Köln nyttårsaften. «Neste gang blir det en armlengde rett fram», kan budskapet på plakaten på åstedet oversettes med -  illustrert med en knyttet neve. Foto: NTB Scanpix
SINNE: Reaksjonene har naturlig nok vært kraftige etter overgrepene utenfor togstasjonen i Köln nyttårsaften. «Neste gang blir det en armlengde rett fram», kan budskapet på plakaten på åstedet oversettes med - illustrert med en knyttet neve. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

CAPE TOWN (Dagbladet):  - Lady! You shouldn't go around here by yourself, it's getting dark.

En mann i selvlysende vest roper til meg fra andre siden av gata, jeg tror han er politi. Jeg er på vei nedover en sidegate i en av Cape Towns travle turiststrøk, det er kveld. Jeg smiler unnskyldende og knuger instinktivt litt ekstra på veska som henger over skulderen. Jeg har spist på en restaurant litt lenger opp i gata og nå er jeg på vei ned til hotellet igjen. I noen sekunder kjenner jeg frykten knyte seg i magen.

Først når jeg er tilbake på hotellet blir jeg sint. Sint på han som ber meg om å passe meg, sint på samfunnet som har lært ham den bakvendte leksa det er å be meg om å passe på. Og til slutt blir jeg sint på meg selv fordi jeg lot meg selv, i noen sekunder, overvinnes av frykt.

All den volden som en del kvinner faktisk blir utsatt for i dag holdes i live av den destruktive frykten den sprer rundt seg.

Jeg er ikke dum. Jeg vet at det finnes en viss fare i det å være en kvinne alene i et fremmed land, men jeg vet enda bedre at statistisk sett har jeg mye mer å frykte i hjemmet. Sør-Afrika er et land preget av et alvorlig problem med vold mot kvinner, spesielt den seksualiserte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer