Seksuell trakassering må tas alvorlig både når gjerningsmannen er etnisk norsk og når han er asylsøker

Lærdommen fra Köln er ikke å stenge grensene.

Oslo, Løvebakken, 20150902. Valgboden 2015.
Bjørnar Moxnes ( RØDT )


Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Oslo, Løvebakken, 20150902. Valgboden 2015. Bjørnar Moxnes ( RØDT ) Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes ingen unnskyldning for seksuell trakassering og overgrep, verken kulturell eller religiøs. Heller ikke at man selv føler seg tråkka på eller diskriminert. Vold mot kvinner skal tales i hjel, ikke ties i hjel. Derfor er det viktig at politiets fortielse av seksuell trakassering i Köln og Stockholm ble avslørt.

Problemer må fram i lyset, først da kan vi gjøre noe med dem.

Men noe skurrer når høyrepopulister plutselig står fram som feminister. For det er jo ikke sånn at alle som voldtar eller bedriver seksuell trakassering, er asylsøkere eller innvandrere.

Jeg tror mange sånn sett fikk seg en øyeåpner av #jegharopplevd-kampanjen i fjor, der norske kvinner fortalte om seksuell trakassering og overgrep. På jobben, på fest, på byen. Utført av norske, hvite menn.

Hvis menn som vanligvis hater feminister nå har kommet på andre tanker, er ingenting bedre. Vi trenger mange flere på laget for å bekjempe menns vold mot kvinner. Men hvis det handler om å bruke overgrepene som påskudd for å piske opp motstand mot flyktninger, er saken en annen. Da er det ikke kvinners beste man først og fremst bryr seg om.

Hva kan vi så gjøre?

For det første opplæring i grensesetting, respekt for grenser og likestilling. Både på asylmottak, i introduksjonsprogrammet og i norsk skole.

For det andre økt kunnskap om seksualitet, grensesetting og voldtekt i utdanninga av lærere, pedagoger, politi, helsearbeidere, sosionomer og barne- og ungdomsarbeidere. Både for å forebygge seksuell trakassering og voldtekt, og gi ofrene hjelpen de trenger.

For det tredje at vi lovfester overgrepsmottakene og sikrer dem finansering. Ved 10 av de 14 største overgrepsmottakene er det ventetid for å bli undersøkt når man har blitt voldtatt.

For det fjerde må etterforskning av voldtektssaker prioriteres. Mangelfull politietterforskning er en viktig årsak til den høye henleggelsesraten i voldtektssaker.

Lærdommen fra Köln er ikke å stenge grensene for flyktninger, men å slå langt hardere ned på seksuell trakassering og voldtekt - og å ta på alvor det forebyggende arbeidet.

Ingenting vil være bedre enn om vi tar seksuell trakassering av kvinner like alvorlig når det utføres av noen fra majoriteten som når det er asylsøkere blant gjerningsmennene.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer