KOMMENTARER

Hvorfor foraktes strikking, men ikke fisking og ølbrygging?

Det er kvinnehobbyen strikking som blir kritisert.

FRITT VILT: Det strikkingen kritiseres for, nemlig å være tradisjonell og knyttet til oppskrifter, kjennetegner de fleste hobbyer. Kanskje er den offer for den forakten som fremdeles finnes for tradisjonelt feminine sysler.  Foto: Tina Enghoff / Scanpix.
FRITT VILT: Det strikkingen kritiseres for, nemlig å være tradisjonell og knyttet til oppskrifter, kjennetegner de fleste hobbyer. Kanskje er den offer for den forakten som fremdeles finnes for tradisjonelt feminine sysler. Foto: Tina Enghoff / Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Mens store deler av Norge strikker, krangler noen mindre deler av Norge om hva det vil si å strikke. Det begynte med Espen Søbyes anmeldelse av fem strikkebøker i Morgenbladet. Søbye leste mobiliseringen av strikkebøker som et fremstøt i kampen om kvinneidealet, som en bevegelse i retning av det reaksjonære, hjemlige og pyntede. For ham er det en hyklersk motsetning mellom fyndordene om kreativitet og tilbudet av oppskrifter, mellom det kommersielle og det selverklært autentiske.

Det er en pussig kritikk, som da også igjen har blitt kritisert. Alle typer hobbyer og håndverk er avhengig av oppskrifter. Noe av poenget er å lære seg teknikker og mønstre, for så å blande inn sin egen smak og lyst. Den som var pompøst anlagt, kunne være fristet til å si at livet er et amalgam av oppskrift og fantasi, av forventning og improvisasjon.

Men det er for strikkerne dette fremstilles som en blind flekk, som bygger opp under det bakstreverske og nesten underdanige ved å strikke. Det er vanskelig å se for seg at slik kritikk ville vært rettet mot noe som ikke så til de grader forbindes med kvinner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer