DEBATT

Stans diktatoreksporten

I en tid hvor verden sårt trenger mer trygghet og mer stabilitet, øker den norske eksporten av krigsmateriell til undertrykkende regimer.

Et saudiarabisk bombeangrep på Jemens hovedstad Sanaa.  Foto: NTB / Scanpix
Et saudiarabisk bombeangrep på Jemens hovedstad Sanaa. Foto: NTB / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Kuler og krutt er ikke som andre eksportartikler - det har de heller aldri vært. All eksport av våpen og krigsmateriell fra produsenter i Norge skal godkjennes av myndighetene, og det skal utøves «særlig tilbakeholdenhet og forsiktighet» ved salg til land der vi vet det forgår alvorlige brudd på menneskerettighetene. Vi ønsker med andre ord ikke at norsk krigsmateriell skal bidra til menneskerettighetsbrudd.

Det kan vi ikke være sikre på. Dessverre er det ikke menneskerettighetssituasjonen i landet som avgjør om utstyr kan selges eller ikke, men i hvilken grad utstyret som selges kan bidra til undertrykking. Land som kritiseres for grove brudd på menneskerettighetene kan likevel motta norsk krigsmateriell. Norge bidrar på denne måte til å øke og legitimere undertrykkende regimers militære makt over befolkningen.

Årets stortingsmelding om norsk våpeneksport viser at Norge fra doblet eksporten av militærutstyr til undertrykkende regimer til 56,6 millioner kroner fra året før. Kuwait, Qatar, De forente arabiske emirater, Oman og Saudi-Arabia er alle på kjøperlisten.

Norske myndigheter hevder at vi har et strengt regelverk. Likevel øker vi eksporten til Saudi-Arabia, et land med offentlig halshugging, pisking av regimekritikere og avhogging av lemmer ved tyveri. I De forente arabiske emirater, som mottar A-materiell fra Norge (våpen og ammunisjon) kan kvinner dømmes til steining ved utroskap, ytringsfriheten er sterkt begrenset og diskriminering av migrantarbeidere er vanlig. Begge land er involvert i en pågående krig i nabolandet Jemen.

Verden skriker etter trygghet, men Norges svar er å øke eksporten av krigsmateriell til regimer som undertrykker egen befolkning, og på den måten rive ned bærebjelken i norsk utenrikspolitikk - menneskerettighetene.

For tredje år på rad ber vi Norge heller styrke denne bærebjelken ved å stanse eksport av krigsmateriell til disse landene. Når stortingsmeldingen om norsk våpeneksport behandles i Stortinget har politikerne mulighet til å gi oss en litt tryggere fremtid.

Kristian Tonning Riise, Unge Høyre
Tord Hustveit, Unge Venstre
Ida Lindtveit, KrfU
Mani Hussaini, AUF
Erling Laugsand, Senterungdommen
Lage Nøst, Grønn Ungdom
Nicholas Wilkinson, Sosialistisk Ungdom
Linn-Elise Øhn Mehlen, Rød Ungdom

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer