KOMMENTARER

Utnevnelsen av ny justitiarius bør ikke skje i dølgsmål

Om noen uker skal ny høyesterettsjustitiarius utnevnes. Et demokratisk krav bør være at det skjer i størst mulig åpenhet.

LEDIG STILLING: Høyesterettsjustitiarius Tore Schei går av og skal få en etterfølger. Her er han i forbindelse med Høyestretts 200- års jubileum. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
LEDIG STILLING: Høyesterettsjustitiarius Tore Schei går av og skal få en etterfølger. Her er han i forbindelse med Høyestretts 200- års jubileum. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

For dem som står utenfor det juridiske fellesskapet, har Høyesterett vært den usynlige statsmakten, skriver jussprofessor Ragna Aarli i siste nummer av Nytt Norsk Tidsskrift. Høyesteretts vel 200-årige historie er fortellingen om en statsmakt som åpnet seg langsomt for mediene og den allmenne offentlighet.

I dag er dette forholdet historie. Det henger sammen med både internasjonale og nasjonale endringsprosesser. Stikkord er menneskerettighetene, EU, EØS og den generelle internasjonaliseringen. Samtidig har Høyesterett nasjonalt fått en fornyet og utvidet funksjon i forholdet til de to andre statsmaktene gjennom den grunnlovbestemte plikten til å prøve hvorvidt politiske beslutninger er i samsvar med Grunnloven og internasjonale forpliktelser. Et tredje utviklingstrekk har Høyesterett stått for selv: Siden 1990-tallet er retten blitt en prejudikatdomstol, den skaper normer som peker framover. Retten bidrar dermed til samfunnsstyringen.

Alle de tre utviklingstrekkene har utvidet Høyesteretts makt. Den er større grad blitt et politisk organ.En naturlig følge av denne utviklingen er at offentligheten krever innsyn i både rekrutteringen av dommere og de prosessene som fører fram til domsslutninger. Mediene vil vite hvordan makten blir utøvd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer