LEDER

Dødelig moralisme

Bent Høie må gi opp moralismen, og anlegge en mer vitenskapelig tilnærming til rusfeltet.

OSLO 20140207 Helseminister Bent Høie (H) på sitt kontor i Helsedepartementet i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
OSLO 20140207 Helseminister Bent Høie (H) på sitt kontor i Helsedepartementet i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

En skulle tro det ikke kunne bli verre. Norge ligger allerede i Europa-toppen i overdosedødsfall. Nå viser ferske tall fra Folkehelseinstituttet at dødsfallene har økt med 16 prosent fra 2013. I 2014 døde 266 personer som følge av ulovlige rusmidler, over fem ganger så mange som snittet i EU.

Dødsfallene kunne vært avverget. Skylden ligger på norske helsemyndigheter som fører en mislykka og moralistisk ruspolitikk.

Vi bør være varsomme med å tilskrive økningen til denne regjeringens politikk. Det som imidlertid er klart er at helseminister Bent Høie har stått i veien for en politikk som ville fått ned overdosedødsfallene.

Vi vet nemlig mye om hva som virker. Blant andre Sveits, Nederland og Danmark har innført heroinassistert behandling for tunge brukere. Evalueringene viser en betydelig reduksjon i overdosedødsfallene. Også kriminaliteten og nyrekruttering går ned. Livskvaliteten til brukerne går opp.

Til tross for dette har Høie satt foten bastant ned for alle forsøk på å innføre dette i Norge. Det er å si nei til kunnskap og det er en hån mot rusmisbrukerne og de pårørende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer