Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Gjøre mye - på mange områder

Rusavhengige er først og fremst syke mennesker som trenger behandling, ikke kriminelle som trenger straff.

SPRØYTEROM: I gårsdagens leder argumenterte Dagbladet for utdeling av heroin til de tyngste misbrukerne. Illustrasjonsbilde fra et sprøyterom i Frankfurt har eget sprøyterom. Foto: John Terje Hansen / Dagbladet
SPRØYTEROM: I gårsdagens leder argumenterte Dagbladet for utdeling av heroin til de tyngste misbrukerne. Illustrasjonsbilde fra et sprøyterom i Frankfurt har eget sprøyterom. Foto: John Terje Hansen / Dagbladet Vis mer
Debattinnlegg

266 personer mistet livet på grunn av overdose i 2014. Dagbladet mener dødsfallene kunne vært unngått ved å tillate heroinassistert behandling og røyking av heroin. Man kan argumentere for eller mot heroinassistert behandling. Men å hevde at dette er løsningen på de store og sammensatte utfordringene vi har på rusfeltet, er både oppsiktsvekkende og kunnskapsløst.

Blant de 266 som døde av overdoser i 2014 var det sannsynligvis noen som falt utenfor allerede som barn. Det var trolig noen som begynte å ruse seg som tenåringer og som droppet ut av skolen. Det var sikkert noen som aldri lyktes med å holde på jobben på grunn av rusproblemene. Det var trolig noen som bestemte seg for å bli rusfrie, men som ga opp fordi ventetiden var flere måneder og motivasjonen forsvant. Det var kanskje mennesker som lyktes med rusavvenningen, men som sprakk da de kom hjem til de gamle kameratene.

Det er alt dette vi må gjøre noe med på rusfeltet i Norge. Vi gjør det med opptrappingsplanen for rusfeltet der vi har satt av 2,4 milliarder kroner.

Vi må fange opp barn og unge som står i fare for å falle utenfor. Barn som vokser opp med rusavhengige foreldre, har økt risiko for å bli rusavhengige selv. Unge som faller fra på skole eller arbeid har også økt risiko for dette. Vi vet at problemene ofte har vært der før rusavhengigheten ble problemet.

De som ønsker behandling må få det mens de er motivert. Derfor har vi sørget for flere behandlingsplasser. Vi ser resultatene. Ventetiden har gått ned med tolv dager.

Ettervernet ute i kommunene må bli bedre. Tidligere rusavhengige skal få hjelp til å finne et sted å bo. Her har vi satt av 500 millioner kroner i opptrappingsplanen. Flere skal få hjelp til å komme i arbeid og på skole.

Rusavhengige er først og fremst syke mennesker som trenger behandling, ikke kriminelle som trenger straff. Derfor handler også opptrappingsplanen om å øke bruken av alternative straffereaksjoner slik at rusavhengige som har begått lovbrudd kan dømmes til behandling.

Jeg har også lagt fram en nasjonal overdosestrategi for å forebygge dødsfall. Motgift i form av nesespray deles ut til brukere og pårørende for å hindre dødsfall. Det er også et mål å få flere heroinavhengige til å røyke heroin fremfor å bruke sprøyter - vi vet at det kan spare liv.

Vi må gjøre mye. Og vi må gjøre det på mange områder.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media