DEBATT

Stopp deportasjonen!

Menneskerettighets- erklæringens artikkel 14 forplikter oss til å behandle forespørslene om beskyttelse på en skikkelig måte.

RETURNERT: Tirsdag kveld ble 13 asylsøkere hentet ut fra Ankomstsenter Finnmark på Høybuktmoen utenfor Kirkenes, og returnert over Storskog grensestasjon til Russland. Foto: Ole-Tommy Pedersen / iFinnmark.no / NTB Scanpix
RETURNERT: Tirsdag kveld ble 13 asylsøkere hentet ut fra Ankomstsenter Finnmark på Høybuktmoen utenfor Kirkenes, og returnert over Storskog grensestasjon til Russland. Foto: Ole-Tommy Pedersen / iFinnmark.no / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Politiets utlendingsenhet er i gang med utsendelse av asylsøkere som har kommet inn i landet fra Russland. I Vestleiren ved Kirkenes har ca. 70 mennesker blitt internert den siste uka, i påvente av deportasjon til Russland: Menn, kvinner og barn av flere nasjonaliteter. Den største gruppen er syrere. Får regjeringen det som de vil, skal disse følges av over 5000 til.

Ingen av de 5000 som har kommet til Norge via Russland skal få sakene sine realitetsprøvd her. Vi overlater dem til Russlands ikke-fungerende asylsystem. I Norge har vi ulike meninger om hvem som har rett til beskyttelse. Det må vi akseptere. Men kan vi akseptere at de ikke skal få asylsøknadene sine prøvd hos oss? Hva står egentlig på spill i Kirkenes?

Retten til å søke asyl er nedfelt ikke bare i vår egen utlendingslov, men også i Menneskerettighetserklæringens artikkel 14:

«Everyone has the right to seek and to enjoy in other countries asylum from persecution.»

Internasjonale menneskerettighetstraktater er grunnlovsfestet i Norge. Så viktig mener vi at disse rettighetene er! Menneskerettighetserklæringens artikkel 14 forplikter oss til å behandle forespørslene om beskyttelse på en skikkelig måte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer