DEBATT

«Verdisjekk» av muslimer?

Jeg får en truende følelse av klaustrofobi i det norske demokratiet.

INTEGRERING: Selv vi, verdensmestere i det meste, kan ikke kreve verdensmonopol på norske verdier, skriver Per Fugelli i denne kronikken. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
INTEGRERING: Selv vi, verdensmestere i det meste, kan ikke kreve verdensmonopol på norske verdier, skriver Per Fugelli i denne kronikken. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

16. desember i fjor vedtok partiene på Stortinget (unntatt SV og MDG) en avtale om «Et felles løft for god integrering». Kapittelet om religion og kultur innledes med: «Integreringen i Norge skal bygge på grunnleggende verdier som demokrati, rettsikkerhet, universelle menneskerettigheter, ytringsfrihet, likestilling og likeverd.»

Godt. Men dette må ikke bety at vi forlanger at alle som kommer til Norge skal bøye seg for disse norske verdiene, som mot Mekka - straks. Jeg hører stadig politikere, fra alle partier, som krever at flyktningene må «godta en pakke med norske verdier». Den norske pakken inneholder, ja nettopp: Demokrati, ytringsfrihet, likestilling, aksept for homofili, respekt for alle livssyn.

Jeg er dypt uenig i at de som kommer til Norge skal måtte åpne denne pakken og sammen med fjellene rope langt hurra!. Flyktningene som kommer skal underlegges én «tvang», og bare én - den heter Norges lover. De skal ikke avkreves lojalitet til norsk smak og behag innenfor politikk, moral og kultur.

Mennesker som kommer til Norge med andre guder, historier, oppfatninger av virkelighet, drømmer om det gode samfunnet, forestillinger om moralsk og umoralsk vandel, måter å komme til himmelen på, håp for barnebarn - alle skal ha rett til å ytre og kjempe for sine idealer så lenge de ikke bryter våre eneste felles norm: Norges lover.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer