Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Rosablogging, edder og e-galle

Rosabloggernes hårreisende kommentarfelter er en del av et større problem med å være synlig kvinne på nett. Ida Jackson snakker av erfaring.

E-GALLE:«Jeg tror jeg talte fire hundre hatmeldinger rettet til meg alene i løpet av en time.», skriver vår nye helgekommentator, Ida Jackson. Illustrasjon: Flu Hartberg
E-GALLE:«Jeg tror jeg talte fire hundre hatmeldinger rettet til meg alene i løpet av en time.», skriver vår nye helgekommentator, Ida Jackson. Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Hvorfor har du ikke svart på meldingen jeg sendte deg på Facebook?» spør en venninne. Jeg viser henne innboksen min som svar. Jeg fikk 78 meldinger i løpet av helgen på grunn av en kronikk jeg skrev, og meldingen fra henne har druknet. «Det beste er å ringe» sier jeg. «Shit» sier hun. «Jeg har aldri sett så mange meldinger før. I løpet av et døgn?» Jeg sier ikke at kronikk-meldingene er ingenting mot mengden henvendelser jeg fikk da jeg var fulltidsblogger. Da startet jeg dagen med 600 meldinger på Facebook og 200 ubesvarte kommentarer i kommentarfeltet. Og jeg hadde - sammenlignet med bloggere som Sofie Elise - en mikroskopisk blogg. Den var bare akkurat stor nok til at jeg vet hvordan det kjennes ut når internett blir overivrig.

Hver gang noen snakker om det late og lukseriøse livet til toppbloggerne, så husker jeg trykket av nettsuksessen i kroppen. Så da Sofie Elise skrev at fire år og 477749 kommentarer var nok og stengte kommentarfeltet, så tenkte jeg: Ahhh. Jenta mi. Det var sikkert kjempedeilig. Du kan drukne i for mye internett. Den private Facebookprofilen din er ikke bygget for at skal kunne håndtere like mange henvendelser som kundeserviceavdelingen til en stor bedrift.

Og dette trykket gjelder enten det er positiv eller negativ respons å få. Da jeg var fulltidsblogger hadde jeg hemmelig telefonnummer. Det trenger jeg ikke som forfatter. Jeg overlever tjue kleine meldinger på svareren fra noen som så meg på Litteraturfestivalen i Gokk, og som håper at jeg skal lese manuset deres. Det var meldingene om at jeg var en iskald, hjerteløs hore som fortjente å dø/voldtas/aldri ha sex igjen. Du skal ikke lese lenge i et kommentarfeltet til en kvinnelig toppblogger for å se at mye av responsen hennes er denne typen trusler.

Det er ikke et særnorsk anti-dameblogger-fenomen: Da jeg var på en konferanse i sommer, snakket kjønnsforsker og dataspill-ekspert Anita Sarkeesian om netthetsen hun har vært utsatt for med et medievitenskapelig perspektiv. Og mens hun holdt foredraget sitt, ble Twitterfeeden til konferansen kuppet av et utvalg av hennes godt organiserte haters. Plutselig druknet alt konferansepratet i ti tusenvis av meldinger med personangrep på henne. Jeg hadde skrevet én tweet om Anita og brukt konferanse-hashtaggen. Jeg tror jeg talte fire hundre hatmeldinger rettet til meg alene i løpet av en time.

Opplevelsen fikk meg til å forstå at jeg hadde hatt noen få øyeblikk i kommentarfelt-dusjen da jeg blogget. Norske rosabloggere får mye mer, men internasjonale feminister står i en permanent kommentar-tsunami. Det er et mirakel at de er aktive på nettet likevel.

Vi trenger et bedre ord for tsunamien. Rosablogg-ekspert Magni Fuglerud har foreslått e-galle etter det engelske begrepet e-bile, et begrep utviklet av forsker Emma A. Jane. Ordet er ment for å dekke de digitale personangrepene synlige kvinner og andre minoriteter blir utsatt for. E-galle er et nyttig begrep for å skille mellom «vanlige» trusler og mobbing mellom enkeltpersoner og angrep som spesifikt rammer offentlige personer, og for å synliggjøre at det er noe som systematisk rammer synlige kvinner, enten de skriver om politikk, detox eller botox.

Sikkerhetseksperter som Eleanor Saitta mener at det største problemet med sosiale medier, er at vi ikke har bygget digitale tjenester som tar hensyn til at e-galle finnes. Det er ikke umulig å bygge om på Twitter, Facebook og store kommentarfeltsystemer på måter som gjør at hets blir vanskeligere, mens debatt kan fortsette som før. Hva om man satte en begrensning på hvor mange ubesvarte meldinger du kan sende noen i løpet av en time før du får en elektronisk time-out, for eksempel?

Saitta tilhører en forskergruppe som påpeker at e-galle ikke har noe med anonymitet å gjøre. Det er et større problem at sosiale medier får alle til å se ut som kjendiser. Det skal lite til at noen føles mektigere, viktigere og lengre unna når du er et bilde på en skjerm. Hvis de som ser deg føler seg små og betydningsløse og du oppleves som stor og viktig, er det enklere å angripe med god samvittighet. Det føles ikke som hets, men som rettferdig harme. Sånn sett må det være en blandet velsignelse for Sofie Elise å bli kåret til den mektigste kvinnen i norske medier. Jo større og viktigere hun virker for de som følger henne, jo mer e-galle vil hun få.

HELGEKOMMENTATOR: Ida Jackson. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HELGEKOMMENTATOR: Ida Jackson. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!