DEBATT

Kjønnsorganers ulikhet for loven

Har vi en lovgivning som er etnosentrisk i en slik grad at voldsutøvelse avhenger av offerets kulturelle tilhørighet?

Illustrasjonsfoto: Creative / NTB Scanpix
Illustrasjonsfoto: Creative / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Dagbladet Magasinet 23. januar skriver Johanne Koivunen Hoff en innsiktsfull artikkel om økningen i intimkirurgi blant kvinner. Som juridisk interessert gynekolog er det vanskelig å forstå lovgivningen på dette feltet. I Straffelovens kapittel 25 om Voldslovbrudd finner en paragraf 284 som lyder:

«Med fengsel inntil 6 år straffes den som utfører et inngrep i en kvinnes kjønnsorgan som skader kjønnsorganet eller påfører det varige forandringer. [...] Samtykke fritar ikke for straff».

Anatomisk er det ingen forskjell på å fjerne labia (indre kjønnslepper) og deler av preputiet (klitorisforhuden) som utgjør den vanligste varianten av intimkirurgi hos kvinner, og en omskjæring grad 2 hvor en nemlig også fjerner labia og deler av preputiet. Imidlertid tilsier forarbeidene til loven at den skal praktiseres slik Bente Moe, avdelingsdirektør i helsedirektoratet sier: «Frivillig kosmetisk kirurgi faller ikke inn under denne lovgivningen.»

Med andre ord: Dersom kvinnen Yana fra et land i Nord-Afrika kommer til meg som gynekolog og ønsker at jeg fjerner deler av hennes kjønnslepper fordi hun har en kulturell forventning om å se annerledes ut nedentil, risikerer jeg seks års fengsel om jeg utfører inngrepet.

Men om Janne fra Norge ønsker det samme ut fra en kulturell forventning om å se annerledes ut, kan jeg innkassere 20.000 kroner på å gjøre inngrepet uten risiko for straffeforfølgelse.

Spørsmålet melder seg: Har vi en lovgivning som er etnosentrisk i en slik grad at voldsutøvelse avhenger av offerets kulturelle tilhørighet? Finnes det sidestykke til dette i norsk lovgivning? I Danmark har intimkirurgi uten helsemessig begrunnelse vært forbudt siden 2006. Det er på tide å se sørover, rydde opp i norsk lovgivning og gi kjønnsorganer likhet for loven.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer